Afacerea cu aromă de căpșuni a familiei Panas din Soroca

0
383
Foto: pixabay.com

Suculente, aromate și dulci. Cu așa căpșuni se pot lăuda Natalia și Nicolae Panas, din municipiul Soroca. Fructele lor ajung pe mesele cumpărătorilor din capitală, care se vând ca pâinea caldă.

De cinci ani soții Panas dezvoltă propria afacere, muncesc mult, dar se merită, pentru că pasiunea le aduce profit. Deja în luna mai, căpșunele sunt la mare cautare pe piața autohtonă: “Nu avem mult, doar o seră de capșuni care se întinde pe jumătate de hectar. Totuși necesită multă atenție, dar și mult efort fizic. Investim, pentru a crește capșune bune și de calitate”, ne spune Nicolae.

Căpșunele sunt crescute în seră, unde primesc cantitate de lumină și căldură  necesară. Fructul se coace și are aromă și gust impecabil. Agricultorii așează paiele la tulpina răsadului, iar umiditatea necesară căpșunele o primesc datorită unui sistem de irigare performant. 

“Când începe a înflori căpșuna, punem paie la tulpina răsadului, pentru a nu se murdări, mai apoi căpșunele primesc umeditatea necesară, în dependență de timpul de afară. Totuși e o muncă mai delicată care necesită maximă atenție”, ne povestește Natalia.

Pademia și restricțiile de autorități, le-au afectat afacerea, întru-cât aveau o problemă cu deplasarea și cu piața de desfacere. Dar și anotimpul le-au dat planurile peste cap, fiindcă iarna aceasta nu au fost înghețuri și au avut parte de o primăvară fără ploi.

“Am avut o iarnă fără zăpadă, și foarte mult o influențat asupra producției. Nu e aceeași producție, și nici nu e foarte mult. Dar referitor la pandemie, și aici am întâlnit unele probleme cu deplasarea spre Chișinău, unde realizam producția, însă într-un final s-a rezolvat problema”, afirmă Natalia.

Natalia și Nicolae, sunt susținuți și ajutați de părinții săi. Producția este realizată pe piața autohtonă din municipiul Chișinău. Prețul unui kilogram de căpșune valorează între 50-60 de lei, iar ultima roadă este vândută la un preț de 15 lei.

“Aștept vara pentru a savura din gustul uimitor a fructelor. Sunt o mare amatoare de căpșune, și le procur cum deodată apar pe piață, fiindcă sunt foarte benefice pentru sănătate, dar și foarte gustoase”, ne spune o locuitoare din municipiul Soroca.

Potrivit autorităților publice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa două mii de hectare plantate cu căpșuni. De pe această suprafață se recoltează peste 10 mii tone de fructe, care sunt comercializate pe piața locală și exportate în Rusia, Belorusia, Romania etc.

Doina Purici, studentă FJȘC, USM


Articolul precedentCNN: Wuhan recidivează
Articolul următorDumitru ZGARDAN: „Solicitanții/beneficiarii de pensii, alocații și ajutor de deces sunt deserviți de CTAS Soroca, în perioada 11-15 mai”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.