A venit rândul să fie reparat și sectorul de drum dintre Slobozia-Cremene și Slobozia-Vărăncău

0
487

Au început lucrările de reparație pe sectorul de drum dintre satele Slobozia-Cremene și Slobozia-Vărăncău. Despre acest segment problematic, am scris și noi anterior, dar autoritățile raionale se limitau doar la reparații cosmetice. Situația aici se complică mai ales în timpul averselor, când apele scurse de pe dealuri inundă acest drum.

După ce ieși din satul Slobozia-Cremene mai multe indicatoare limitează viteza și atenționează că pe drum se efectuează lucrări de reparație. Altele indică drumurile de ocolire. Printre cei care muncesc la reparația acestui tronson este și Veaceslav Stavnicii, dirigintele de șantier. Acesta ne asigură că echipa lucrează bine, și că finalizarea la timp a tuturor lucrărilor depinde de banii virați de autoritățile publice raionale din Soroca.

“Noi acum montăm țevile de evacuare a apei. În total vor fi 12 astfel de tuburi, plus încă două la ieșirea de pe drum.  Deja am instalat cinci dintre ele, unde am făcut și drumuri de ocolire pentru mașini. Șoferii care trec prin preajmă ne mulțumesc pentru că s-a început lucrul. Proiectul este planificat pentru cinci ani, când urmează să asfaltăm drumul”.

Printre șoferii care trece adesea pe aici, este și Ilie Cazac de la Vărăncău, pentru care a fost un motiv de bucurie să vadă pe drum echipa de muncitori. “Eu merg des pe acolo când plec la Soroca și cred că este un lucru extraordinar. Eu de când țin minte Vărăncăul a luptat pentru reparația acestui drum. Noi am visat de mult timp să fie reparat drumul de acces, dar am auzit că lucrările nu se vor termina anul acesta și nici anul viitor. Drumurile astea sunt stricate și de mașinile care merg spre cariere. Văd că au făcut podețe, dar altă problemă este că deși pe indicator este interzis trecerea pe acolo a camioanelor cu masa mai mare de 20 de tone, pe aici merg mașini mari încărcate și cu șaizeci de tone. Cineva trebuie să aibă grijă și să oprească acest lucru”, consideră Ilie Cazac.

Între timp un excavator acoperă șanțul în care a fost instalat tubul de beton, pe unde ar trebui să fie evacuată apa în urma ploilor torențiale. Apoi îi face loc unui mini-compactor ce trece de câteva ori peste șanțul astupat de muncitori. Toate acestea sub privirile unor șoferi, care claxonează mulțumiți că se lucrează și pe aici. “Este bine ce se face, drumul demult trebuia reparat. Sectorul este tare aiurea, parcă mergi pe foi de ardezie. Când ploua apa spăla totul de sus și aducea aici, uneori chiar bloca drumul. Nu puteai merge pe acest traseu. Așteptăm de ani de zile ca autoritățile să repare sectorul dat” îmi zice Alex Vrîncuță, alt șofer care trece pe drum.

Reparația aceasta face parte dintr-un proiect ambițios, și anume “Renovarea drumului public local Slobozia Cremene – Slobozia Vărăncău – Vărăncău pe perioada anilor 2022-2026”, finanțat de Consiliul Raional Soroca. La licitație au participat SRL „Primaterax-Nord” (Râșcani) și SRL „Magistrala-Nord” (Soroca). Deschiderea ofertelor a avut loc în luna mai, fiind selectat antreprenorul din raionul Râșcani.

“În prezent se repară porțiunea de 2.85 km, iar costul total al proiectului este de 20.707.550 lei. Licitația a fost câștigată de SRL „Primaterax-Nord” din Râșcani. Pentru anul 2022 au fost alocate pentru renovarea drumului public local circa 3,7 milioane lei” ne-a informat Elena Mîțu, Șefa Secției Construcții, Gospodării Comunale și Drumuri a Consiliului Raional Soroca.

Amintim că adesea apele făceau ravagii între satele Slobozia-Cremene și Slobozia-Vărăncău, după ce ploaia spăla dealurile din preajmă. Acum vreo doi ani o secvență video cu urmările ploii a fost postată pe Facebook de o soroceancă, cu următorul mesaj: „Mulțumim dragă conducere de așa condiții promise, și așa de fiecare dată cum plouă, poate ne promiteți consătenilor și o barcă pe acest drum!”.

Primarul comunei Vărăncău, Petru Boțoc ne-a spus atunci că este ceva obișnuit după ploi în această zonă. „Drumul este al Consiliului Raional Soroca, o simplă reparație la el nu ajută. La fiecare râpă de unde vine apa din dealurile astea ale noastre trebuie de făcut podețuri după tehnologiile care sunt, și doar astfel se va rezolva problema. Noi mâine vom face ordine acolo, dar la următoarea ploaie tot așa va fi. Vrem sau nu, apa vine la vale și aduce totul cu ea.”

Președintele Raionului Soroca, Veaceslav Rusnac ne-a declarat după acest caz că pentru anul 2020 au fost planificați bani pentru reparația „în variantă albă” a unor porțiuni mai rele de pe acest sector de drum. În bugetul raional nu erau planificați bani pentru reparația capitală a acestui drum cu construirea podețurilor necesare, dar iată că în 2022 a ajuns și rândul acestui drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.