A plecat din Soroca pentru a deveni primul custode al Muzeului Zemstvei din Basarabia / VIDEO

0
279

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău impresionează prin arhitectura sa în stil pseudo-mauritan, diferită de alte edificii de prin capitală. Noi însă am mers aici pentru a descoperi legătura fostului Muzeu al Zemstvei cu Soroca.

Franz Ostermann, primul custode al acestui muzeu, s-a născut acum 180 de ani în Regatul Boemiei, iar la sfârșitul secolului XIX, împreună cu soția Albina, au ales să locuiască la Soroca. Aici au deschis un atelier de croitorie, Franz practica fotografia, dar pasiunea cea mare era taxidermia – arta împăierii animalelor și păsărilor.

Acesta a fost remarcat la Expoziția Agricolă și Industrială din Basarabia, fiind premiat cu medalia mare de argint. După acest eveniment, fondatorul și primul director al Muzeului, baronul Alexandru Stuart, i-a propus să vină la Chișinău și să fie custodele viitorului muzeu și preparator al exponatelor, unele dintre acestea fiind colectate din ținutul Sorocii. Și soția sa, Albina Ostermann, a avut un rol important la începuturile acestui muzeu. Cu toate că Soroca a pierdut doi specialiști de valoare, a avut de câștigat Muzeul Zemstvei și întreaga Basarabie.

Rubrică sponsorizată de DaviDan Soroca


Articolul precedentÎn raionul Soroca, vântul a smuls acoperișul Centrului de plasament din Bădiceni, iar grindina a afectat 280 ha de porumb, 43 ha de livezi, 130 ha de floarea soarelui
Articolul următorCafeaua cu ceapă verde: Băutura exotică care câștigă popularitate globală
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.