Pandemia a afectat activitatea meșterilor din Cosăuți

0
125

În Dealul Pietrarilor, din satul Cosăuţi, Soroca, nu se mai lucrează la foc continuu ca pe vremuri. Unde şi unde se mai aude câte o daltă lovită de piatră, iar atelierele meșterilor din zonă sunt pline cu monumente nevândute. Pandemia a afectat mult vânzările iar meșterii spun că stau cu monumentele funerare în depozit.

   Ion Muntean prelucrează cu îndemânare piatra de mai bine de 15 ani. A cioplit sute de monumente, crucifixuri şi coloane care au ajuns şi peste hotare. Acum, îi mai trece cineva pragul atelierului.

ION MUNTEAN, meșter pietrar, Cosăuți: ”Avem vreo 30 de monumente gata făcute, nu am avut cumpărători. Asta e situația. În alţi ani, acesta era numărul de monumente care se vindea. Era din deal, până în vale, vitrinele cu monumente şi dacă treceam şi vedeam vreo unul rămas, ne gândeam – of, acesta, sărmanul nu a vândut, dar anul acesta situația este aceeași la toți”.

Cosăuți este demult un loc cu tradiție unde meșterii fac artă în piatră. Ei învață meșteșugul unii de la alții şi fac lucrări unicat, apreciate şi peste hotare. Pandemia le-a dat însă planurile peste cap.

ION MUNTEAN, meșter pietrar, Cosăuţi: ”Anul acesta maxim 20 de monumente dacă am realizat. Ne-a afectat criza şi pandemia, toate odată. Așteptăm pe viitor să vedem ce va mai urma”.

ANDREI LUPU, meșter pietrar, Cosăuţi: ”Este greu, şi pandemia, şi situația financiară. Oamenii nu mai pot merge peste hotare să facă bani, să cumpere monumente”.

În satul Cosăuţi sunt peste 30 de meșteri care sculptează în piatră. Localitatea mai este supranumită şi “satul pietrarilor”, iar lucrările din piatră de Cosăuți sunt unice. (SURSA: TvrMoldova.md)


Articolul precedentUn sorocean de 28 ani a intrat cu automobilul într-un pilon electric
Articolul următorDeclarație: Consilierii PSRM din Zastânca părăsesc formațiunea și se declară neafiliați
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.