(VIDEO) Vasile Spinei s-a întâlnit cu cititorii din Soroca

0
128

Vasile Spinei, lector universitar, poet și prozator originar din satul Bădiceni, s-a întâlnit cu cititorii de la baștină. Evenimentul s-a desfășurat la biblioteca publică ”Mihail Sadoveanu”, în cadrul proiectului ”Soroceni de dincolo de Soroca”, în care sunt invitate personalități descendente din raionul nostru.

Au dat curs invitației oameni de cultură, ziariști, elevi pasionați de lectură, care cunosc și apreciază scrierile autorului sau erau curioși să afle cât mai multe despre aceasta, dar și despre invitat. “În cadrul acestui proiect invităm sorocenii care duc faima raionului prin ceea ce sunt și ce fac, care demonstrează că potențialul uman al acestui ținut este la un nivel înalt, iar noi suntem cei care îl valorificăm. Această întâlnire are și un scop educativ, deoarece am invitat elevi care sunt în pragul alegerii unei cariere profesionale și pe care invitații i-ar putea inspira în această alegere, pe lângă părinți și pedagogi“.

Vasile Spinei a fost provocat de gazdele evenimentului să povestească despre vatra de la care a pornit drumul spre cariera de poet și prozator, despre copilăria sa și să ofere câteva sfaturi tinerilor care urmează să-și aleagă ocupația vieții lor. “Când încercăm să dăm îndrumări cuiva este foarte greu, chiar de sub geana pădurii trecute de 70 de ani este greu să dai cuiva un sfat. Dar oricum, ce mi-aș dori mie, și fiecare dintre noi trecuți de o anumită vârstă își doresc: cunoaște-te pe tine însuți!, educă-te pe tine însuți! N-o să te educe nimeni. Nu da vina pe urmă nici pe grădiniță, nici pe familie, nici pe școală, nici pe universitate. Trebuie să te cunoști tu și să fii mai bun decât ieri, iar mâine mai bun decât azi”, a menționat Vasile Spinei. Autorul a povestit celor prezenți momente din copilăria sa petrecută la Bădiceni, despre artă și poezia Haiku, de care este pasionat pentru faptul că exprimă idei profunde în cuvinte foarte puține și a recitat mai multe versuri din volumele editate până acum.

Vasile Spinei este membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Societății de Haiku din Constanța

În cadrul întâlnirii, colegii de breaslă și prietenii din Soroca, printre care sunt Grigore Bucătaru, Tamara Coșciug, Victor Cobăsneanu, Nina Neculce, Nicolae Bulat și alții, au venit cu mesaje călduroase la adresa invitatului, dorindu-l viață lungă și noi volume de versuri inspirate, dar și cititori curioși și setoși de lectură. Copiii de la Centrul de Creație pentru copii și tineret din Soroca, împreună cu pedagogul lor, au recitat poezii și versuri Haiku de Vasile Spinei, fapt care a surprins plăcut invitatul. La finalul întâlnirii autorul a dăruit cărți și a lăsat autografe, iar din partea bibliotecii a primit în dar un calendar personalizat, realizat de Viorica Gaja. Secția Cultură și Turism i-a dăruit invitatului cartea „Ștefan cel Mare. Întoarcerea”.

Vasile Spinei s-a născut în 1948, la Bădiceni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM, secția ziaristică. Este lector universitar. Pe parcursul anilor a activat în diferite funcții în redacțiile ziarelor „Tinerimea Moldovei”, „Dialog”, „Viața satului”, a colaborat cu revista satirică televizată „Usturici” a Studioului Cinematografic Moldova-film. În perioada 1998-2001, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 1975, debutează editorial cu cartea de proză „Credință”, iar în 1993 cu volumul de poezii „Teamă de semn rău”. De mai mulți ani scrie versuri Haiku — poezie în stil japonez, caracterizată prin formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 „versuri” formate din 5, 7, 5 silabe. Până în prezent, are la activ 15 volume publicate. În 1996, primește Titlul de ”Om Emerit al Republicii Moldova”. În același an, revista „Ateneu” din Bacău îi oferă premiul ”George Bacovia”.


Articolul precedentAlți soroceni s-au născut în perioada 22-28 octombrie
Articolul următorINTER SOROCA — medaliată cu bronz în Divizia B, Nord!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.