De ce nu pot fi evitate tragediile provocate de instalațiile electrice?

0
52

Pe data de 10 iunie 2018, în jurul orei 10.30, în magazinul de mărfuri de uz casnic al unui agent economic din or. Drochia s-a produs un incendiu.

Circumstanţele producerii incendiului: la momentul producerii incendiului în magazin se afla proprietarul, care lucra la computator şi scria documente pentru cumpărători. La un moment dat, au fost auzite sunete venite din camera vecină a magazinului, unde erau depozitate coroane funerare, confecţionate din hârtie colorată. Când a fost deschisă uşa la camera vecină, au izbucnit flăcările. Din spusele proprietarului, computatorul era conectat de la priza alimentată pe grupa cu acelaşi întrerupător automat de la care se alimenta şi becul electric incandescent din camera cu coroane. În urma examinării instalațiilor electrice de la locul incendiului, Inspecția Energetică a constatat că aprinderea s-a produs pe peretele lateral, unde era montat becul incandescent fără sticlă de protecţie, iar coroanele au fost depozitate mai sus de nivelul becului pentru iluminat, fapt confirmat de proprietar. Cauzele producerii incendiului: conform rezultatelor cercetării de către IET Soroca şi Actului de constatare a incendiului din 11.06.2018, întocmit de colaboratorul SSP al SPC şi SE Drochia, Bejenari A., cauza producerii incendiului este ”încălcarea regimului de exploatare a echipamentului electric”. Întrerupătorul automat — aparat de protecţie în caz de scurtcircuit ori suprasarcină, în timpul incendiului s-a deconectat automat, în urma producerii scurtcircuitului secundar al firelor dezgolite la arderea cablului. Inspectorul IET Soroca a mai stabilit şi alte abateri de la Normele de amenajare a instalaţiilor electrice şi a Regulamentului de exploatare a IE, care cu timpul puteau provoca şi alte accidente tragice. Pagubele materiale sunt foarte mari, urmare a nerespectării regulilor de securitate electrică şi antiincendiară, dar şi a neasigurării angajării specialiştilor autorizaţi pentru proiectarea, executarea, recepţia lucrărilor şi deservirea instalaţiilor electrice.

Pe data de 19 iunie 2018, în jurul orei 18.30, în satul Râşcova, r-nul Criuleni, a avut loc un caz de electrocutare în instalaţiile electrice casnice cu minorul Spătaru Ion, soldat cu decesul acestuia. Circumstanțele accidentului: în ziua menționată, Ion Spataru a hotărât să spele o pereche de încălțăminte în mașina de spălat automată. Pentru a o conecta la sursa de energie electrică, accidentatul a luat un prelungitor asamblat în condiţii casnice (la un capăt prelungitorul era echipat cu o fișa (ștecher) pentru a-l introduce în priză, la alt capăt erau contactele goale fără carcasă de protecție a prizei). După introducerea fișei prelungitorului într-o priză din camera din apropierea mașinii de spălat, băiatul s-a îndreptat spre mașina de spălat cu conductorul prelungitorului și priza în mână. În timpul deplasării spre mașina de spălat, din neatenție, a contactat firele dezgolite ale prelungitorului, în rezultat a fost electrocutat mortal. La strigătul victimei, mama care lucra în grădină s-a apropiat și l-a văzut căzut la pământ. Dându-și seama că fiul a fost electrocutat, ea rapid a scos fișa prelungitorului din priză și văzând că fiul este fără răsuflare a chemat salvarea de urgență.

Pe data de 22 iunie 2018, aproximativ la ora 17.00, a avut loc un caz de electrocutare soldat cu decesul minorei Alina Socolov, anul naşterii 2002, domiciliată în s. Molovata Veche, r-nul Dubăsari. Accidentul dat a avut loc în instalaţia electrică de utilizare casnică a cet. Maria Stavnitchii (bunica accidentatei), domiciliată în s. Molovata Veche, r-nul Dubăsari. Fetița locuia împreună cu bunică din cauza aflării mamei la lucru peste hotare. Circumstanţele accidentului: în lipsa bunicii, accidentata se ocupa de pregătirea mâncării într-un sarai, în care era improvizată o bucătărie. Alimentarea cu energie electrică a acestui sarai și a beciului era executată printr-o extindere neregulamentară a firelor electrice cu o singură izolație, pozată pe carcasa metalică pentru suport a viței de vie. Accidentata s-a atins de bara metalică a carcasei pentru suportul viței de vie aflată sub tensiune, deoarece izolația conductoarelor liniei extinse era deteriorată (fărâmițată datorită radiației solare) și din cauza umidității sporite în urma ploii.

La data de 27.06.2018, aproximativ la ora 9.30, în or. Durlești, mun. Chișinău, a avut loc un caz de electrocutare cu Gheorghe Grădinari, anul nașterii 1986, soldat cu decesul acestuia. Circumstanţele accidentului: la executarea lucrărilor de betonare la construcția unui gard Gheorghe Grădinari împreună cu încă o persoană utilizau o autobetonieră de tip „Renault Premium”, dotată cu pompă de beton. Lucrările se executau în zona de protecție a LEA 10 kV (nemijlocit sub conductoarele liniei), în deschizătura pil. 24/3-24/4 a fid. nr.13, PDC-18. Autobetonieră a fost amplasată în zona de protecție a LEA în detrimentul cerințelor art.18, lit. a) al Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice (cu ignoranța totală), care prevede că „la utilizarea mecanismelor pentru îndeplinirea lucrărilor în zonele de protecție a rețelelor electrice agenții economici și persoanele fizice sunt obligate să coordoneze cu gestionarul RE, cel puțin cu 12 zile până la începerea lucrărilor, data, condițiile și modul de realizare a acestor lucrări, care vor asigura integritatea rețelelor electrice”. În urma manevrării manuale a furtunul betonierei, accidentatul s-a apropiat cu furtunul la o distanță inadmisibilă de conductorul marginal a LEA-10 kV, provocând un arc electric, care a străpuns spațiul aerian dintre conductor și furtun, fiind electrocutat mortal. Ajutorul de resuscitare acordat de colegul de lucru nu s-a încununat cu succes.

Circumstanţele şi cauzele provocate de instalaţiile electrice, stabilite de organul supravegherii energetice de stat în urma cercetărilor, în majoritatea cazurilor sunt: neconştientizarea gradului de risc ce îl prezintă o instalaţie electrică; lipsa cunoştinţelor elementare din partea accidentaţilor despre pericolul ce-l prezintă curentul electric; neangajarea de către consumatorii de energie electrică a specialiştilor autorizaţi ori a serviciilor specializate pentru executarea lucrărilor în IE; neaplicarea măsurilor de protecţie la atingerea directă şi a măsurilor de protecţie la atingerea indirectă a părţilor IE conductoare de curent; admiterea persoanelor de ocazie (iresponsabile) pentru efectuarea lucrărilor în IE; utilizarea echipamentelor — firelor și receptoarelor electrice necorespunzătoare categoriei încăperilor după pericolul de electrosecuritate şi pozarea lor cu abateri de la Norme; extinderile neregulamentare ale firelor electrice prin gospodăriile particulare, la sectoarele de producere, comerţ şi în locuri de odihnă; nerespectarea zonei de protecţie a reţelelor electrice prin executarea construcţiilor neautorizate, depozitări de materiale, parcări ale unităţilor tehnice, amplasarea terenurilor de joacă şi de sport ş.a.

IET Soroca efectuează supravegherea energetică în teritoriu, emite şi prescripţii consultative, iar în unele cazuri interzice proprietarilor să exploateze receptoarele electrice ce prezintă pericol de electrocutare şi incendii. La necesitate, cere Operatorului sistemului de distribuţie sistarea alimentării cu energie electrică a locurilor de consum, unde este depistată exploatarea IE cu grave abateri şi încălcări ale cerinţelor documentelor normativ-tehnice. Însă fără atitudinea responsabilă a cetăţenilor şi conştientizarea urmărilor tragice ce pot fi provocate de instalaţiile electrice nu pot fi evitate avariile, incendiile şi pierderile de bunuri materiale şi vieţi ale oamenilor.

Fiecare consumator de energie electrică (casnic ori noncasnic) poartă cheltuieli financiare pentru achitarea consumului de energie electrică, dar uită că este obligat să poarte cheltuieli periodice și pentru lucrări de profilactică și reparații în instalațiile electrice.

Mihail Sapojnic


Articolul precedentSĂPTĂMÂNA BUZOIANĂ (știri, evenimente…)
Articolul următorDupă patru etape, două echipe fără înfrângere și două echipe fără victorii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.