Un pedagog a ajuns la spital după un incident cu autobuzul școlar

0
78

O învățătoare a fost internată la un spital din capitală, în urma unui incident cu autobuzul școlar. Direcția Învățământ (DÎ) a pornit o anchetă de serviciu, iar poliția investighează circumstanțele acestui caz, pentru a decide dacă va fi pornită o cauză penală.

La 13 noiembrie curent, autobuzul școlar transporta elevi din satul Ocolina către Liceul Teoretic “Ion Creangă” din municipiul Soroca. Incidentul a avut loc pe strada Calea Bălțului, în preajma liceului menționat. Potrivit părinților care au sesizat cazul, elevii ajunși la școală au coborât din autobuz. Ultima urma să coboare profesoara care îi însoțea, dar la un moment dat, aceasta a sărit pe asfalt, ulterior fiind transportată la spital.

Cazul a ajuns în vizorul poliției, care a stabilit că “la 13 noiembrie conducătorul auto, domnul C., la 07:50 a efectuat transportarea a 34 elevi din satul Ocolina la Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, cu autocarul de model ”ZAZ I-VAN” (conform turei nr. 1). La ora 08:10, împreună cu învățătoarea de clase primare, doamna G., însoțitoarea rutei ”Țepilova”, deplasându-se spre satul Ocolina pentru a prelua încă 23 elevi (conform turei nr. 2). În timpul deplasării pe str. Calea Bălțului, 100, municipiul Soroca, s-a blocat ușa din spatele autocarului și a dispărut aerul din sistemul de frânare. Conducătorul auto a întreprins măsuri de a stopa autocarul, profesoara însă s-a speriat și a sărit din autocar în timpul deplasării, lovindu-se cu capul de bordura trotuarului de pe marginea carosabilului”.

În rezultat, femeia a fost transportată la Spitalul de Urgență din Chișinău cu diagnoza: traumă cranio-cerebrală, fractura osului frontal, contuzia organelor interne. Starea pacientei era grav-stabilă, mai informează sursa.

Potrivit poliției, conducătorul autobuzului a fost testat cu aparatul alcooltest ”DRAGER”, rezultatul în aerul expirat fiind 0,00 mg/l.

Mai mulți părinți, cărora le-am solicitat părerea, sunt îngrijorați de acest caz. Unii au obiecții în ce privește starea tehnică a autobuzului, alții — la profesionalismul și atitudinea șoferului față de copii. Copilul doamnei Tatiana zilnic merge la liceu cu transportul școlar. “Autobuzul nu este încălzit. Șoferul se comportă urât cu copiii și conduce cu viteză. Referitor la incident, șoferul este de vină. În fiecare dimineață el trebuie să verifice starea tehnică a autobuzului și după asta să pornească la drum”, susține femeia. Domnul Oleg, tatăl altui elev din Ocolina, este de părere că ideal ar fi fost ca elevii să studieze în propria localitate, dar în condițiile în care copiii sunt transportați zilnic la o altă școală, securitatea la trafic trebuie asigurată la maxim. “E regretabil ce s-a întâmplat. Eu cred că autobuzul școlar trebuie să treacă testarea tehnică în fiecare dimineață, să nu fie probleme”, spune bărbatul.

Autoritățile din învățământ au luat atitudine față de șoferul autobuzului, angajatul direcției de profil. Cât privește starea tehnică a autobuzului, șeful DÎ, Ghenadie Donos, ne asigură că acesta avea revizia tehnică valabilă, iar testarea suplimentară efectuată după incident nu a depistat probleme tehnice.

„S-a produs un accident regretabil cu implicarea unuia dintre autobuzele școlare care deservește ruta Ocolina — Soroca. Țin să precizez că nici un copil în momentul producerii acestui accident nu se afla în autobuz, a avut de suferit doar însoțitoarea, care, din motive neelucidate până la capăt, a sărit din autobuz în timp ce mijlocul de transport continua mișcarea. Cazul nu a fost calificat drept accident la locul de muncă, a fost inițiată o anchetă de serviciu care va stabili cauzele producerii accidentului. Pot doar să vă informez că autobuzul a fost testat din punct de vedere tehnic la Chișinău, și în rezultat nu au fost depistate careva probleme sau necorespundere cu cerințele regulamentare. Pe perioada anchetei, până la clarificarea circumstanțelor, șoferul a fost suspendat din funcție”, a menționat domnul Donos.

Potrivit Ludmilei Sochircă, ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Soroca, oamenii legii cercetează toate circumstanțele, pentru a decide dacă pornește sau nu o cauză penală pe marginea acestui caz.


Articolul precedentBuzăul şi Soroca „au rupt” frontierele!
Articolul următorMETEO: Află ce ne rezervă vremea în următoarele zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.