Şi-au ridicat biserica într-un an

0
72
Bisericuţa de la Rubleniţa Nouă

Sătenii din Rubleniţa Nouă, localitate cu câteva zeci de case, situată între Rubleniţa şi Şolcani, nu aveau biserică de la crearea satului. Unele slujbe de înmormântare se făceau într-o construcţie de la intrarea în cimitir, în rest de sărbători localnicii cutreierau bisericile din satele megieşe. Dar acum un an au ţinut sfat şi au hotărât împreună cu preotul din Iorjniţa Vasile Struţă şi preoteasa Eugenia să-şi facă o bisericuţă în sat. S-au înţeles ca fiecare familie din Rubleniţa Nouă să doneze câte 1000 de lei sau cât poate şi în luna august 2015 au început lucrările la viitoarea bisericuţă.

Elena Afanas şi Lucia Petcu au fost responsabile de colectarea banilor de la consăteni şi din alte peste treizeci de sate din raion. “Ne-am dorit mult o biserică, fiindcă noi ne duceam până acum la Şolcani, Băxani, Rubleniţa sau Hristici, ne zice Elena Afanas. Dar am vrut şi noi să avem un locaş al nostru. Întâi am strâns de la consăteni vreo 30 de mii de lei, dar nu puteam să o ridicăm cu banii aceştia, aşa că ne-am pornit prin sate să rugăm lumea să ne ajute”. Creştinii din alte localităţi au răspuns la apelul celor din Rubleniţa Nouă, iar cu un suport considerabil au venit şi oamenii de afaceri Ghenadie Muntean din Rubleniţa, Natalia Rotaru din Şolcani şi Victor Osadciuc din Iorjniţa.

În tot acest timp părintele Vasile Struţă oficiază pe rând serviciile divine, atât la Iorjniţa, unde biserica a fost reparată recent, cât şi la Rubleniţa Nouă. “Când am început să slujim aici era un sărăieş, dar noi am hotărât să facem şi să înfrumuseţăm această biserică, spune parohul. Am mărit un pic şi altarul, apoi am făcut clopotniţa, iată şi iconostasul. Creştinii şi-au adus aportul, iar cu ajutorul lui Dumnezeu facem şi aceasta”.

Pentru finalizarea bisericii mai este nevoie de câteva zeci de mii de lei, aşa că aceştia roagă oamenii de bună-credinţă şi autorităţile locale să-i susţină în realizarea visului lor.

Serviciul divin oficiat în biserica satului
Serviciul divin oficiat în biserica satului

 


Articolul precedentGest de caritate de la Poliția soroceană
Articolul următorExperienţa ţărilor Vişegrad pentru comunităţile din Ucraina şi Moldova
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.