Trei rețete gustoase de post de la gospodinele din Soroca

0
196

De astăzi a început Postul Mare și cea mai frecventă întrebare este: „Oare ce să gătesc astăzi de mâncare ?” Am adunat trei gospodine care să împărtășească și cititorilor noștri rețetele lor de mâncare de post. Una din ele gătește niște găluște, mai bune decât la restaurant, alta știe să coacă niște cartofele cu usturoi și mărar de o gingășie nemaipomenită, iar a treia face un borș cu varză, că nici nu simți absența cărnii.

Natalia Dima adoră să pregătească găluște de sec. În zilele de miercuri și vineri femeia ține Post Negru, mănâncă doar pâine și bea apă. În celelalte zile ea are un meniu divers, iar cele mai preferate pentru copii ei sunt găluștele. „Se gătesc foarte simplu găluștele mele. Cel mai important este cum alegi orezul, este foarte bine să fie bobul rotund, căci cel lung nu absoarbe în el gustul legumelor și uleiul. Pun orezul să se înmoaie în apă fiartă și între timp pregătesc prăjitura, dau prin răzătoare morcovul și roșiile, tai mărunt ceapa și ciupercile. După ce toate s-au încins adaug mărar mărunțit și amestec totul cu orezul opărit. Un alt segment important este varza care o alegem, ea trebuie să fie foioasă și subțirică, să dea impresia de foaie. Eu însă deseori optez pentru frunze de vie sau varză murată, care dau un gust mai pronunțat găluștelor mele. Apoi le punem la fiert în suc de roșii cu capac până când sunt gata”.

Tamara Grădinaru știe să pregătească cartofi cu usturoi și mărar, așa cum nu o face nimeni. Pentru a pregăti acești cartofiori, este nevoie de cartofi albi, usturoi, mărar și ulei. „Mai întâi fierbem un pic cartofii, apoi îi băgăm la cuptor pentru vreo 30 minute, după care adăugăm usturoiul și la final punem mărar. Sunt nemaipomeniți de gustoși”, ne spune ea.

Galina Borodin face borș cu varză. În el, ea pune diferite legume, ingredientul secret și multă dragoste. „Pentru început fac prăjitura cu ceapă, morcov, ardei dulce, niște rădăcină de țelină și pătrunjel, după ce adaug și varza la prăjit”. Pentru ca gustul să fie mai pronunțat ea pune și un amestec de legume, care l-a pregătit încă vara.
Așteptăm să publicați și rețetele voastre dragi cititori!
Valeria Prisacari


Articolul precedentUn cadou perfect pentru 8 Martie, marca „Silvia Zubco”
Articolul următor13 familii de refugiați cu 13 copii au beneficiat de ajutorul umanitar al sorocenilor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.