„7000 de ani sub vin” – proiectul ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al Republicii Moldova

0
101

  Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a prezentat proiectul științific și cultural „7000 de ani sub vin”, în cadrul unei ședințe comune organizate cu participarea reprezentanților instituțiilor academice, culturale și a sectorului vitivinicol, transmite moldpres.md

Proiectul explorează originile viticulturii în regiunea Europei Centrale și de Est, pornind de la premisele arheologice și botanice care atestă existența viței-de-vie sălbatice pe teritoriul actual al țării noastre încă din epoca Miocenului.

„Descoperirea unei frunze fosilizate de Vitis teutonica în apropierea localității Naslavcea, alături de prezența actuală a viței-de-vie sălbatice (Vitis sylvestris) de-a lungul râurilor Prut și Nistru, oferă dovezi că această regiune a reprezentat un areal natural vechi în care vița-de-vie a crescut în mod spontan de-a lungul timpului. Totodată, cercetările prezentate subliniază rolul civilizației Cucuteni–Tripolie, care s-a dezvoltat pe aceste meleaguri în urmă cu aproximativ 7000 de ani. Această cultură, recunoscută pentru organizarea urbană timpurie, locuințele multietajate și practicile agricole avansate, este documentată ca fiind una dintre primele civilizații europene care a cultivat vița-de-vie și a produs vin”, explică MAIA.

Prin săpături arheologice efectuate la siturile Ruseștii Noi, Săcăreuca și Vărvăreuca-VIII, au fost descoperite semințe de struguri și urme arheobotanice care atestă existența practicilor viticole. Un element simbolic îl constituie o frunză de viță-de-vie imprimată într-un fragment de lut din Brânzeni, datând de acum 6500 de ani, considerată de specialiști o potențială emblemă a tradiției viticole moldovenești.

Un aspect distinctiv al proiectului îl reprezintă producerea experimentală a unui vin din viță de vie sălbatică (Vitis sylvestris), recoltată din zonele împădurite de pe malul Prutului. Procesul a fost documentat științific și realizat în condiții controlate la Crama Mircești și în laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei. Această inițiativă deschide direcții noi de cercetare privind vinurile obținute din specii sălbatice și oferă soluții inovatoare pentru adaptarea viticulturii la schimbările climatice.

„Având în vedere caracterul transfrontalier al civilizației Cucuteni–Tripolie, care a acoperit teritorii din Republica Moldova, România și Ucraina, proiectul „7000 de ani sub vin” deschide noi perspective de colaborare cu instituții europene de cercetare, interesate de patrimoniul comun al Europei de Sud-Est”, rezumă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător, al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume și se află pe locul opt în lume la producția de vin pe cap de locuitor. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în 2023, vinurile moldovenești erau exportate în 75 de țări.

În ultimul deceniu, vinurile din Republica Moldova au obținut 6.000 de medalii la concursurile internaționale de profil, iar dintre acestea jumătate sunt de aur.


Articolul precedentLansarea Competiției Social Impact Award 2025
Articolul următorФЕЙК: Украинские пограничники открыли огонь по молдавским рыбакам
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.