512 ani de la moartea domnitorului Moldovei

0
24
Slujba religioasă închinată marelui Domnitor

Sâmbătă, 2 iulie, s-au împlinit 512 ani de la trecerea în neființă a domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu această ocazie, la Soroca, au fost organizate o serie de evenimente.

Programul de comemorare a debutat cu oficierea unei slujbe religioase în biserica militară a Cetății Soroca. Soborul de preoți ai Protopopiatului raionului Soroca a mentionat rolul domnitorului in consolidarea națiunii române din spațiul carpato-nistrean.

Evenimentul a continuat cu un program artistic, derulat pe mica scenă improvizată a Cetății Soroca, unde au evoluat membri ai colectivelor folclorice autohtone. Aceștia au omagiat domnia marelui Voievod prin dans, cântec și recital de poezie.

Programul de comemorare a luat sfârșit prin depunerea de flori la monumentul Domnitorului din fața Primăriei.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorității publice locale, oameni ai culturii, dar și cetățeni de rând. Din partea APL, au fost prezenți președintele raionului Soroca, Mihai Mîțu și vicepreședintele raionului, Vladimir Nicuța.  Oficialii au subliniat necesitatea păstrării și cinstirii testamentului marelui Domnitor prin conservarea patrimoniului cultural și arhitectural moștenit.

După o domnie îndelungată de 47 de ani, în care a purtat și a obținut victorii în numeroase bătălii,  marele Voievod s-a stins din viaţă la 2 iulie 1504 şi a fost înmormântat la mănăstirea Putna.

Ştefan cel Mare a ctitorit 44 de biserici. Voievodul a fost canonizat şi trecut în rândul sfinţilor în data de 15 iulie 1992, fiind sărbătorit în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în data de 2 iulie.

Grigore Cojocaru, stagiar, anul I, FJȘC, USM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.