27 septembrie, zi de post aspru: creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

0
312

Pe 27 septembrie, creștinii ortodocși de stil vechi din întreaga lume sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor ca Ziua Crucii. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care amintește de semnificația Crucii ca simbol principal al Creștinismului. Crucea este prezentă și pe stema Republicii Moldova, fiind un element definitoriu pentru identitatea poporului și statalitatea sa, încă din timpul întemeierii Principatului Moldovei (1359).

Împăratul Constantin și descoperirea crucii

Sărbătoarea amintește de viziunea împăratului Constantin înaintea luptei cu Maxentius, când pe cer i-a apărut o cruce formată din stele și inscripția „Cu acest semn vei birui!”. După victoria obținută pe 28 octombrie 312, mama sa, împărăteasa Elena, a pornit în căutarea Crucii pe care a pătimit Mântuitorul. La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa a descoperit Crucea Mântuitorului, recunoscută printr-o minune, vindecând o femeie bolnavă.

În ziua de 27 septembrie 629, crucea a fost readusă la Ierusalim de către creștini, după ce fusese capturată de perși. Sărbătoarea este marcată prin post și rugăciune, fiind o zi de post aspru, alături de alte trei zile de post strict de peste an. În această zi, se sfințesc ulcele noi cu miere la biserică, care sunt oferite săracilor în amintirea celor decedați.

Tradiții și superstiții de Ziua Crucii

În popor, Ziua Crucii este însoțită de multe tradiții și superstiții. Se spune că în această zi plantele își pierd puterea, iar vara se sfârșește. Pregătirea cocorilor de plecare în țările calde este un semn că vremea se răcește, iar dacă în această zi tună, toamna va fi lungă. De asemenea, în tradiția populară, nu se consumă fructe precum pepeni, struguri sau prune, deoarece acestea conțin în interior semnul Crucii.

Rugăciuni și semnificații religioase

Pe 27 septembrie, creștinii aduc flori și busuioc la biserică pentru a fi sfințite, păstrându-le ulterior în case ca protector al familiei. Rugăciunile adresate în această zi sunt menite să alunge demonii și să protejeze de rele, iar una dintre cele mai rostite rugăciuni este aceea închinată Crucii, care simbolizează victoria asupra morții și păcatului.

Încheierea toamnei

Ziua Crucii marchează și sfârșitul culesului viilor și al nucilor, iar ultima tufă de vie trebuie lăsată drept ofrandă păsărilor cerului. Totodată, rugăciunile și tradițiile legate de această sărbătoare au menirea de a proteja gospodăriile și familiile, oferind o binecuvântare pentru anotimpul ce urmează.

Sărbătoarea închinării Sfintei Cruci de primăvară

Pe lângă Ziua Crucii de toamnă, creștinii mai sărbătoresc și Închinarea Sfintei Cruci pe 30 martie, în a treia duminică din postul mare. Această zi simbolizează „deschiderea” pământului pentru reptile, insecte și plante la începutul primăverii, iar în ziua Crucii de toamnă, pământul se „închide”, marcând sfârșitul sezonului agricol.

10 modalități practice de a cinsti Sfânta Cruce

Porți cruce la gât
Faci corect semnul crucii
Începi/inchei o activitate cu semnul crucii
Păstrezi în casă Sfânta Cruce/icoana Răstignirii
Mergi în pelerinaje la locuri închinate Sfintei Cruci
Citești Acatistul Sfintei Cruci
Te închini când treci pe lângă o biserică
Lecturezi Biblia, înțelegi jertfa lui Hristos
Ții post vinerea și de Înălțarea Sfintei Cruci
Ctitorești/renovezi biserici și monumente dedicate Sfintei Cruci


Articolul precedentCurs valutar pentru vineri, 27 septembrie 2024: Euro și dolarul se ieftinesc
Articolul următorDe Ziua Mondială a Turismului copiii din Soroca sunt Invitați la un tur ghidat la Lumânarea Recunoștinței

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.