O delegaţie de elevi din Buzău se află în vizită la semenii lor din Soroca în cadrul proiectului „Fratele meu de peste Prut”.

0
28

Cadouri pentru elevii claselor întâi, oferite cu drag de la elevii Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, România

O delegaţie din cincisprezece elevi ai Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, Romania, însoţiţi de doi profesori, se află într-o vizită la Soroca. Astăzi, elevii Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău efectuează o vizită la gimnaziul „Grogore Vieru” din comuna Vasilcău. Anterior ei au vizitat alte instituţi de învăţământ şi au participat la o conferinţă internaţională în comun cu elevi din Soroca.
Delegaţia a ajuns la Soroca miercuri. În prima zi de aflare la Soroca, oaspeţii au vizitat Gimnaziul „Dumitru Matcovschi”, unde au făcut cunoştinţă semenii lor şi mai ales cu elevii claselor întâi, pentru care au avut şi cadouri. Astfel 150 de copii au primit de la tot atâţia elevi din Buzău, câte o cutie cu caiete, pixuri sau alte rechizite şcolare, fulare şi alte lucruri,oferite cu drag de semenii lor de peste Prut.
Oaspeţii au oferit şi ajutoare pentru câţiva elevi din familii vulnerabile. Totodată, o donaţie de circa o mie de exemplare de carte în limba română, dăruite generos de elevii Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, v-a contribui la îmbogăţirea fondului de carte al bibliotecii gimnaziului. Iar tehnica donată: un video proiector şi un laptop – la diversificarea procesului de învăţământ.
În semn de recunoştinţă, elevii gimnaziului „Dumitru Matcovschi”, au prezentat un mic program artistic.

Ieri, conform programului vizitei, elevii buzoieni şi elevii liceelor „Constantin Stere”, „Petru Rareş”, „Ion Creangă” din Soroca, au participat la conferinţa ştiinţifică cu genericul “Tinerii de azi –europeni de mâine”. Evenimentul găzduit la liceul „Constantin Stere”, are ca scop conştientizarea rolului tinerilor în funcţionarea societăţii, implicarea în problemele naţionale şi internaţionale, promovarea cetăţeniei europene şi a identităţii europene.
În cadrul conferinţei, elevi din toate instituţiile menţionate au ţinut discursuri pe teme precum: Tinerii europeni şi cetăţenia activă; Europa-viziunea mea; Europa şi valorile general umane; Rolul tinerilor în societatea europeană; Implicare,cetăţenie activă şi reprezentare; Uniunea Europeană,o şansă pentru tineri; Societatea Europeană: unitate,diversitate, fraternitate.
Vizita face parte din proiectul social transfrontalier „Fratele meu de peste Prut”, demarat în anul 2000 la iniţiativa Colegiului Naţional “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Buzău, parteneri locali fiind Direcţia Învăţământ Soroca, Gimnaziul Vasilcău, Voloviţa, Egoreni, LT “I. Creangă” , Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” Soroca şi cu susţinerea Fundaţiei “Grigore Vieru” din or. Soroca.
Obiectivul general al proiectului este educaţia pentru receptarea valorilor democratice, culturale, morale şi istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.