Pavel BACININ: “Să nu permitem întoarcerea fotbalului sorocean în EPOCA DE PIATRĂ”!

0
40
foto simbol

Încă un campionat al raionului Soroca la fotbal a devenit istorie. Ca şi în alţi ani atrag atenţia cititorilor şi specialiştilor că cele ce urmează mai jos sunt o părere personală, în postura de arbitru principal a competiţiei (care, probabil, nu va coincide cu părerea unor fotbalişti, microbişti, sponsori sau administratori ai echipelor), dar nu a Federaţiei raionale de fotbal.

Campionatul în cifre şi fapte
Meciuri disputate — 90
Numărul fotbaliştilor — 327
Goluri marcate — 481 (5,34 goluri pe meci)
Goluri scăpate — 469 (5,21 goluri pe meci)
Autogoluri — 3
Penaltiuri — 8 (2 nerealizate)
Spectatori — 8230 (91,5 spectatori pe meci)
Cei mai bun marcator — Igor Balan (FC “Rultehcom”), al treilea an consecutiv — 15 goluri
Echipa cu cei mai active microbişti — FC “Steaua” — 1200 sau 133,3 spectatori pe meci
“Groaza” liderilor — FC Bădiceni
Cel mai bun debutant — FC “Rultehcom”
Cartonaşe galbene — 135 (1,66 pe meci)
Cartonaşe roşii — 15
Cele mai nedisciplinate echipe — FC “Fulger” (20 cartonaşe galbene şi 4 roşii), FC “Soroca” (24+2) şi FC “Ocolina” (17+3)
Cei mai nedisciplinaţi fotbalişti — C. Chistol, FC “Ocolina” (5+1), V. Boldescu, FC „Soroca” (6) şi E. Pânzari, FC „Fulger (3+2).
Meciurile au fost conduse la centru de 10 arbitri AFR FMF

Pentru prima dată în ultimii ani, numele echipei învingătoare era cunoscut cu multe meciuri înaintea încheierii campionatului, deşi puţină lume credea, la începutul competiţiei, că sorocenii vor fi, practic, în afara concurenţei. Ba mai mult — victoria “orăşenilor” a fost una fără dubii, spectaculoasă şi pe bună dreptate! Pe de altă parte, cel mai mult mi-a plăcut fotbalul arătat de FC “Prietenia Agro”, FC “Fulger” şi, îndeosebi, FC “Steaua”, care a fost unul de “campioni”. Până la urmă însă experienţa, jocul stabil şi componenţa formaţiei au adus medaliile de aur în curtea FC “Soroca”. Lupta pentru celelalte două locuri de pe podium a fost acerbă şi doar mai spre finele campionatului, mai cu seamă în meciul direct cu echipa contracandidată la locul secund, racoviţenii şi-au adjudecat ceea ce au meritat cu prisosinţă. În ceea ce priveşte evoluţia principalei echipe din Şolcani, caracteristicile ar putea fi următoarele: ambiţii mari, finanţare de campioni, dar… ceva nu a mers. Cu toate acestea, FC “Rultehcom” va avea un cuvânt greu de spus în anii care vin.

Despre FC “Prietenia Agro” nici nu ştiu ce să zic. După calitatea jocului şi după stabilitatea componenţei această echipă trebuia să lupte minimum pentru locul II. În realitate însă, una dintre cele mai bune formaţii a decis să joace după „propriile regulamente” şi a fost sancţionată dur. Mai că nu s-a ajuns în instanţele de judecată din cauza… şantajului. Altfel, Federaţia raională de fotbal va micşora în continuare numărul „legionarilor”, or în această ediţie de campionat numărul lor a fost micşorat de la 5 la 3. Nouă echipe au fost de acord cu aceste prevederi, mai puţin cei din „Prietenia Agro”, care au decis să lupte cu „mafia” în persoana autorului acestor rânduri şi a lui Andrei Jitniuc! Or, în loc de trei legionari, această echipă utiliza şi 7 (!) fotbalişti din afară, lucru pentru care au fost pedepsiţi şi blamaţi de adversari. Altfel, în opinia mea, acest lucru se întâmplă, fiindcă la Vărăncău nu se cresc fotbalişti în propria pepinieră, deşi există mai multe secţii ale Şcolii sportive raionale. Nu întâmplător rezultatul obţinut a fost unul mult sub aşteptări… Cu părere de rău, mai spre finele campionatului nu am tras cu ochiul la clasament şi acum regret acest lucru. Numai la urmă am văzut că echipa cu un joc foarte frumos FC „Fulger” a ocupat doar locul 7. Sunt convins că această echipă care, după o lipsă de un an, a prestat un joc foarte atractiv va fi o nucă tare pentru multe echipe cu experienţă… Am fost surprins şi de locurile ocupate de FC „Bădiceni” şi FC „Voloviţa” care, incredibil, în clasament au fost peste FC „Fulger”. Probabil, „de vină” a fost experienţa acestor două formaţii.

Un alt debutant, FC „Nistru”, a promis, la începutul competiţiei, să lupte pentru titlul de campion, dar treaba de acasă nu a corespuns cu cea de la târg. Astfel, pe parcursul sezonului fotbaliştii acestei echipe „s-au plimbat” pe ruta Soroca-Rubleniţa-Şolcani şi au sfârşit lamentabil, nici tu calitate, nici tu stabilitate, nici tu organizare… Formaţia din Ocolina, care în anul său de debut a pus probleme unor adversari cu probleme, în acest sezon a fost ceva mai timidă, dar experienţa şi stabilitatea vin cu anii… Despre echipa din Căinarii Vechi, sincer să spun, nici nu doresc să vorbesc. La începutul returului echipa a fost exclusă din competiţie din cauza neprezentărilor. Şi acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată, chiar dacă mereu au fost iertaţi şi toleraţi. Până la urmă am ajuns la concluzia că la Căinarii Vechi nimeni nu are nevoie de fotbal.

În fine, vreau să acordaţi atenţie datelor statistice, îndeosebi la ceea ce se numeşte indisciplină. Din acest punct de vedere campionatul, care recent a luat sfârşit, a fost catastrofic! „Ploaia” de cartonaşe galbene şi roşii vorbeşte despre un singur lucru — fotbalul sorocean revine, foarte sigur, în „epoca de piatră”, care înseamnă bădărănie, anarhie, dezmăţ şi incertitudine!


Articolul precedentDe ce exemplul României nu este molipsitor pentru Republica Moldova?
Articolul următorO delegaţie de elevi din Buzău se află în vizită la semenii lor din Soroca în cadrul proiectului „Fratele meu de peste Prut”.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.