1 mai cu miros de frigărui – 3 rețete savuroase pentru o zi liberă perfectă

0
53

Ziua de 1 Mai e prilej de odihnă, întâlniri cu cei dragi și, pentru mulți, de ieșit la iarbă verde. Tradiția grătarului de 1 Mai rămâne una îndrăgită în rândul moldovenilor – iar mirosul de frigărui rumeniți pe jar plutește în aer peste tot. Cu această ocazie, îți propunem trei rețete de frigărui care să-ți transforme ziua într-un adevărat festin: o rețetă clasică, una cu influențe asiatice și una autentic armenească!

1. Frigărui clasice de porc (stil moldovenesc)

Ingrediente:

  • 1,5 kg carne de porc (ceafă)

  • 3 cepe mari

  • 3 linguri ulei

  • 1 lingură oțet de mere

  • 1 linguriță boia dulce

  • Sare și piper după gust

  • 1 linguriță cimbru uscat

  • 2 foi de dafin

Mod de preparare:

  1. Taie carnea în bucăți potrivite.

  2. Curăță și taie ceapa rondele, apoi freac-o cu puțină sare.

  3. Amestecă toate ingredientele într-un bol mare, adaugă carnea, ceapa și condimentele.

  4. Lasă la marinat minim 4 ore (ideal peste noapte).

  5. Înfige bucățile pe bețe și frige-le pe grătar încins, întorcându-le des, până sunt bine rumenite.

2. Frigărui de pui în stil asiatic (cu sos de soia și miere)

Ingrediente:

  • 1 kg piept de pui

  • 4 linguri sos de soia

  • 2 linguri miere

  • 1 lingură ulei de susan

  • 2 căței de usturoi pisați

  • Ghimbir ras (cam 1 linguriță)

  • 1 lingură suc de lămâie

  • Sare și piper (cu moderație – sosul de soia e deja sărat)

Mod de preparare:

  1. Taie pieptul de pui cuburi.

  2. Amestecă într-un bol toate ingredientele pentru marinadă.

  3. Adaugă puiul și lasă-l la marinat 2-3 ore.

  4. Pune bucățile pe bețe și frige-le pe grătar 10-12 minute, până devin aurii și lipicioase.

3. Frigărui armenești de vită (Shashlik armenesc)

Ingrediente:

  • 1,5 kg carne de vită (preferabil pulpă fragedă)

  • 2 cepe mari

  • 1 linguriță coriandru măcinat

  • 1 linguriță boia iute (opțional)

  • 100 ml vin roșu sec

  • 3 linguri ulei

  • Sare și piper proaspăt măcinat

  • O legătură de pătrunjel tocat (pentru servire)

Mod de preparare:

  1. Taie carnea în cuburi mari.

  2. Taie ceapa julienne și freac-o cu sare.

  3. Combină toate ingredientele și lasă carnea la marinat minimum 6 ore (ideal peste noapte).

  4. Înfige bucățile pe bețe, alternând cu bucăți de ceapă.

  5. Frige-le pe grătar, la foc potrivit, 15–20 de minute, până sunt rumene la exterior și suculente în interior.

  6. Presară pătrunjel tocat deasupra înainte de servire.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentGenerații împreună, tradiții păstrate la Grădinița „Albinuța” din Bădiceni / GALERIE FOTO
Articolul următorCalendarul furtunilor magnetice pentru mai 2025: cele mai periculoase zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.