Ziua Îndrăgostiților: curiozități și superstiții

0
49
Vector illustration: Happy Valentine's Day. Handwritten calligraphic lettering with red hearts.

Peste 50 de milioane de trandafiri sunt cumpărați în fiecare an de Valentine’s Day. A dărui trandafiri roșii reprezintă un gest romantic în zilele noastre, dar abia la sfârșitul secolului al XVII-lea, acesta a devenit un obicei popular.

Practica ar fi legată de regele Carol al II-lea al Suediei, care a învățat „limbajul florilor”, ce asociază diferite flori cu semnificații specifice, într-o călătorie în Persia, iar ulterior a introdus tradiția în Europa. Oferirea de flori a devenit apoi o tendință populară în epoca victoriană, inclusiv de Ziua Îndrăgostiților, iar trandafirii roșii simbolizând dragostea profundă. În Evul Mediu, exista obiceiul de a se extrage un bilețel dintr-o urnă, iar persoana extrasă urma să îi fie Valentinul/Valentina pe toată durata sărbătorii. Mai mult, bilețelul cu numele extras era ținut pe mâneca hainei timp de o săptămână, iar acest obicei purta denumirea de “a purta inima pe mânecă”.

De Ziua Îndrăgostiților, municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta, primește aproximativ 1.000 de scrisori. Bărbații cheltuie mai mulți bani pentru cadoul femeilor de Valentines Day, spre deosebire de femei.

În America, în medie, bărbații cheltuie 158 de dolari pentru cadouri, în timp ce femeile doar 75 de dolari. Cel mai popular cadou de Valentines Day este un buchet de trandafiri roșii, deoarece roșul este culoarea dragostei.

Prima cutie de ciocolată în formă de inimă a fost creată de Richard Cadbury, fiul fondatorului Cadbury, John Cadbury, care a început să ambaleze ciocolata în cutii de lux pentru a crește vânzările. El a introdus prima cutie de ciocolată în formă de inimă pentru Valentine’s Day, în 1861.

Bebelușul dolofan cu aripi și cu un arc și săgeți pe care îl numim Cupidon a fost asociat cu Ziua Îndrăgostiților de secole. Cu toate acestea, înainte de a fi redenumit Cupidon, el era cunoscut în Grecia Antică sub numele de Eros, zeul iubirii. Eros, fiul zeiței grecești Afrodita, folosea două seturi de săgeți – unul pentru dragoste și altul pentru ură – pentru a se juca cu emoțiile țintelor sale. Abia când poveștile despre „năzbâtiile” sale au fost spuse de romani, el a adoptat înfățișarea copilăroasă pe care o recunoaștem astăzi.

Superstiții de Valentines Day De Ziua Îndrăgostiţilor: dacă tai un măr în jumătate, numărul de seminţe îţi va arăta câţi copii vei avea; de Valentines Day, dacă mănânci varză aduce noroc şi bogăţie, iar rodiile aduc fertilitate; florile oferite în dar de Valentines Day spun multe despre sentimentele pe care le ai faţă de partener. Florile roşii simbolizează iubirea şi pasiunea, cele albe – puritatea, cele roz – simpatia, iar florile galbene simbolizează prietenia. (SURSA: libertatea.ro)

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentAstăzi este „ziua profesională” a îndrăgostiților! La mulți ani nouă, tuturor!
Articolul următorA „zburat” de pe traseu la ieșirea din Soroca, polițiștilor le-a spus că a adormit la volan
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.