Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
I n g r e d i e n t e :
• Carne de pui sau găină
• aproximativ 3 litri de apă
• 3 lingurițe de sare
• 1/2 linguriță de piper negru
• 1 ceapă medie
• 1 morcov
• 1 roșie mare proaspătă
• aproximativ două căni de tăiței
de casă
• borș acru de casă
• frunze de dafin
• pătrunjel
• mărar
P r e p a r a r e :
Se spală carnea și se pune într-o cratiță adâncă, se toarnă apa și se pune la foc. Carnea se fierbe la foc mediu până se va forma spuma. Folosind un separator, vom scoate toată spuma din cratiță. Se adaugă în cratiță legumele tăiate din timp: ceapa, morcovul, roșiile, cartofii, apoi sarea, piperul și frunzele de dafin. Când carnea și legumele aproape sunt gata, vom adăuga tăiețeii și borșul acru. Amestecăm bine și mai lăsăm cam 3 – 5 minute.
Adăugăm verdeața mărunțită, stingem focul și acoperim cratița încă pe 5 minute. Se servește zeama cu pâinică și smântână la dorință.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca