Vlad Plahotniuc susţinut şi de Protestatari cu Deficienţe Mintale de la Bădiceni

1
41
Foto: arhiva OdN

De ce persoanele cu deficienţe mintale duse la mitinguri?
Foto: captură video

La 13 ianuarie echipa de filmare de la Jurnal TV i-a surprins printre manifestanţii care se porneau în coloană spre Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, pentru susţinerea Partidului Democrat din Moldova şi a Prim-vicepreşedintelui Vlad Plahotniuc, şi pe câţiva dintre “rezidenţii” Internatului Psihoneurologic din satul Bădiceni. Situaţie cam ciudată, ţinând cont de faptul că acest partid are resursele necesare, dar şi mulţi membri integri care i-ar reprezenta interesele. Aşa că am încercat să aflu câţi şi de ce internaţii de la această instituţie au fost duşi la miting.
Ion Gulica, directorul Internatului Psihoneurologic din satul Bădiceni, mi-a comunicat că nu ne poate spune prea multe fiindcă se află în concediu medical. “Cineva le-a sunat şi le-a spus că este un concert şi băieţii s-au dus. Ei s-au dus singuri şi nu ştiu ce a fost şi cum a fost. Ei s-au dus la un concert acolo, dar la Circ poliţia i-a oprit şi nu le-a dat voie. Toţi spun că au fost la miting, dar ei nici nu au ajuns în centrul oraşului. Când a fost interviul cela ei erau la Circ şi nu s-au mişcat de acolo. Şi atât”, ne-a explicat poziţia conducătorul instituţiei.
Transportul tur-retur a fost oferit de partid, fapt confirmat şi de liderul Organizaţiei Teritoriale Soroca a Partidului Democrat din Moldova. Doar că Efim Agachi susţine că în microbuz se aflau numai angajaţii internatului. “Cei care au participat de acolo sunt lucrători de la internat, dar nu oameni care stau la internat. Eu ştiu că i-au dus şi adus doar pe angajaţi cu microbuzul de la Partidul Democrat. Dacă la televiziune au arătat prostii, nu mai scrieţi şi voi prostii. Poate sunt şi vreo doi care trăiesc acolo, dar ei lucrează, votează şi sunt oameni normali. Să ştiţi că asta-i adevărat”.
Între timp Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei s-a autosesizat şi a iniţiat o anchetă de serviciu, ne-a declarat Tatiana Gumene de la Serviciul de presă al Ministerului. “În urma anchetei s-a stabilit că la manifestaţie au participat 6 angajaţi şi 12 pacienţi, dintre care 4 persoane cu incapacitate de a lua decizii. Cei şase angajaţi ai Internatului au fost sancţionaţi conform Codului Muncii pentru absenţă nemotivată la locul de muncă şi au primit mustrare. Dacă pacienţii au fost sau nu forţat scoşi la miting, asta trebuie să o spună organele de anchetă”.
Nu ştim ce rezultate am putea aştepta de la organele de anchetă atât timp cât conducerea acestora a fost împărţită după “principii şi valori” între partidele pentru care contează mai mult cantitatea decât calitatea. Şi totuşi, cine va răspunde pentru implicarea persoanelor cu deficienţe mintale în jocurile politice?

Articolul precedentAstăzi a fost găsită minora din raionul Soroca
Articolul următorAtenţie! Plimbatul pe gheaţă este periculos
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.