Unul dintre peisajele frumoase pe care le găseşti cu duiumul pe la noi se află la Cremenciug, sat de pe meleagurile Sorocii. Deasupra localităţii se înalţă o stâncă de toată frumuseţea, botezată de localnici “Ţiglău”, numită de cercetători “Colina Casca”.
Stânca ce se ridică pe moşia satului are o înălţime de peste 100 de metri deasupra Nistrului şi este un loc de odihnă pentru băştinaşi, dar şi pentru oaspeţi. Chiar dacă însăşi colina este o comoară naturală, cei de pe loc sunt convinşi că undeva în adâncurile ei au fost ascunse o parte dintre bogăţiile turcilor, care au ajuns cândva pe aceste meleaguri.
Spre vârful stâncii sunt cel puţin trei căi de acces: una dinspre fosta mahala a răzeşilor, deasupra Văii Izvoarelor, alta pe de-a dreptul prin pădurice şi cealaltă dinspre Sobari. Deşi urcuşul nu este floare la ureche, cum s-ar părea la început de cale, în schimb panorama văzută de pe culmile stâncii merită tot efortul.
Chiar şi iarna culoarea verde predomină datorită coniferelor şi muşchilor ce apar peste tot. De pe vârful stâncilor se vede bine Nistrul, dar şi pădurile lui moş Tudor şi ale lui moş Ion. Atmosfera pare una cu adevărat montană. Ceva mai jos de vârful dezgolit al colinei stau aşezate haotic câteva blocuri de piatră, care parcă ar fi fost aruncate ici-colo de nişte uriaşi.
Se crede că aceste locuri au fost populate de înaintaşii noştri încă acum cinci-şase mii de ani, chiar dacă însuşi satul Cremenciug are abia patru secole de la prima atestare documentară.
Cei împătimiţi de „Instagram” şi „Facebook” vor găsi la Cremenciug un loc tocmai bun pentru a-şi face fotografii frumoase, selfie-uri şi tot felul de poze deosebite. Întreaga deplasare spre piscul stâncii, aflarea în mijlocul naturii, dar şi coborârea va fi pentru dumneavoastră o aventură de neuitat.
Recomandăm totuşi celor care merg pe “Ţiglău” să se odihnească cum pot de bine, dar să nu uite că urmează să vină după ei şi alţii. Ar fi bine să facă ordine unde au petrecut, căci ar mai putea reveni.