(VIDEO) Mica Unire sărbătorită la Soroca

0
156

Românii din Soroca sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, Mica Unire, eveniment istoric produs la 1869. Profesori de istorie, elevi și soroceni interesați de istoria neamului românesc s-au adunat la biserica Sfinții Martiri Brâncoveni”, unde a avut loc un Te Deum  în amintirea tuturor celor care au contribuit și au votat Unirea Principatelor Române.

“Ziua de 24 ianuarie este o zi de semnificație istorie foarte profundă, pentru că la 24 ianuarie 1859 s-au unit Principatele Române, domnitor al Țării Românești a fost ales Alexandru Ioan Cuza, iar capitala a devenit orașul Iași. Astăzi, la biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” are loc un Te Deum în memoria celor care au votat această unire, cei care au luptat pentru unirea României. Totodată organizăm o conferință științifică cu comunicări, ca să facem cunoștință cât mai aprofundat despre evenimentele acestei perioade”, menționează prof. Ana Bejan, președinta Fundației “Grigore Vieru”.

Profesoara de istorie Angela Zeama le-a vorbit celor prezenți în debutul conferinței despre semnificația acestui eveniment istoric, iar în comunicarea sa, profesorul Mihai Zeama a s-a referit la contextul național și internațional al Unirii Principatelor Române. În cadrul conferinței s-a mai vorbit despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul este organizat cu susținerea Consiliului Unirii și Fundației “Grigore Vieru” din Soroca.

 

Articolul precedentDe mâine începe Săptămâna Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului
Articolul următor“Punguţa cu 2 cărţi” a ajuns și la Schineni
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.