VIDEO: Le-a ajuns cuțitul la os! Oamenii din Voloave sunt indignați de nedreptățile din sat

0
3281

Mai mulți localnici din Voloave indignați de faptul că vacile fostului pădurar, care are o fermă pe moșia satului, le intră pe pământurile lor și strică păpușoiul, grâul și tot ce au semănat ei, au protestat astăzi în fața clădirii fostei primării din sat. Aceștia l-au așteptat pe Serghei Cetulean, primarul comunei Parcani, din care face parte și satul Voloave, pentru a se plânge pe nedreptățile din sat și pe inactivitatea autorităților și a poliției timp de mai mulți ani. 

Deși articolul 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului prevede că „Toți oamenii sunt egali în fața legii și au, fără nici o deosebire, dreptul la o egală protecție a legii”, sătenii consideră că funcționarii îi tratează preferențial pe cei care încalcă. Și fiindcă zeci de petiții și întruniri cu responsabilii de diferite niveluri nu au dat roadă, aceștia au apelat și la presa locală pentru a mediatiza cazul lor.

O secvență video trimisă redacției a surprins momentul când sătenii din Voloave au găsit mai multe vaci pe lanurile lor de porumb. Aceștia afirmă că nu este prima dată și au scris de multe ori autorităților, dar nimeni nu vrea să facă nimic.

“Problema este de vreo cinci ani și mai bine, spune supărată Elena Iavorschi. Domnul Gânga și-a făcut fermă pe vale, la marginea satului, și noi așa am înțeles că el se ocupă ilegal de creșterea vitelor. Le dă drumul nu doar pe pășunile satului, dar și pe terenul nostru agricol. Ieri ne-am dus să tăiem porumbul și am găsit acolo vacile lui, cum pășteau așa pășteau pe imaș și pe pământul oamenilor. Nu numai la mine în păpușoi erau și asta nu este prima dată. Noi nu înțelegem de ce nu se rezolvă problema, eu cred că cineva îl astupă, așa cum spune el că are «crâșă».”

Și Iurie Ganea zice că s-a săturat să aștepte, iar dacă poliția și organele de stat nu vor face nimic, își va face singur dreptate. “Eu am acolo pământ și mi-au păscut animalele domnului Gânga grâul. Eu am vorbit cu el, iar el mi-a spus că nu-l interesează. I-am zis că-i voi împușca toate vitele care vor intra pe pământul meu, căci eu nu prea-s mers la biserică. El are pe nu știu cine sus, la procuratură și-l acoperă, este o mână tare păroasă și el zice că nu se teme de nimeni.”

După vreo oră de discuții controversate, cei prezenți au mers la fața locului, cu gândul să-l găsească pe proprietar. Dar nu era la fermă. Între timp, primarului i-au fost arătate alte nelegiuiri făcute aici și terenurile agricole în care au păscut vacile. “Anterior aveam lucernă, chiar dacă treceau vacile își revenea, zice Olesea Prisacari. Anul acesta am plantat porumb, dar acum vreo două săptămâni am fost anunțată că acolo pasc vacile. M-am dus și am găsit o frumusețe rară. Și porcii fuseseră. Ieri iar am fost sunată, când m-am dus 16 văcuțe pășteau în mijlocul porumbului. Marcel era acolo, dar nu a zis un cuvânt, nu și-a cerut scuze. Eu nu știu ce și cu cine are proprietarul de acolo relații, dar problema nu se rezolvă de mai mulți ani. Noi plătim pentru pășunat pe imaș, dar el nu plătește și paște vacile tot acolo, chiar dacă are mai multe decât cireada noastră”.

Am cerut și opinia celeilalte părți, dar deocamdată Marcel Gânga nu a răspuns solicitărilor noastre la telefon și SMS, totodată suntem dispuși să publicăm ulterior și părerea lui.

Consilierul Ivan Zabrian zice că știe de această problemă, ba chiar a fost discutată și la ședințele Consiliului local. “Mi-au sunat băieții și mi-au spus, dar asta nu este prima dată. Noi această problemă am abordat-o mai înainte la ședința consiliului local, și nu o singură dată. A fost însărcinarea dată primarului pentru a lua măsuri. Nu știu câte animale are domnul Marcel, el nu achită la noi, chiar dacă ferma este pe teritoriul satului nostru. Problema este de ani de zile, dar oamenii se temeau să vorbească, să spună adevărul, el fiind pădurar putea să-i prindă când tăiau vreun copac în pădure.”

Serghei Cetulean, primarul comunei Parcani, din care face parte și satul Voloave, ne-a declarat că el este de partea oamenilor din sat. “Marcel Gânga mi-a spus că va vorbi cu lumea ca să le întoarcă pagubele și să nu se mai ajungă la judecată. La fața locului au fost și reprezentanții instituțiilor pentru a clarifica problema, de la ANSA, Inspectoratul pentru Protecția Mediului ș.a. Am stabilit că vacile nu sunt la evidență la Voloave, ci la Volovița, unde are gospodăria și unde au fost vaccinate. Eu cred că sătenii revoltați au perfectă dreptate. Consider că dacă vacile au făcut aceste pagube, proprietarul trebuia să meargă la păgubași și să discute să nu se ajungă la proteste și judecată. Eu ani la rândul lupt cu încălcările lui grosolane, dar el este indiferent și zice că are cu cine rezolva problemele. Le-am lămurit sătenilor care este cadrul legal și sunt probleme în care trebuie să se implice Poliția, ANSA sau Inspectoratul pentru Protecția Mediului, iar eu pur și simplu sunt obligat să anunț aceste instituții și asta fac. De patru ori persoana a fost sancționată până acum”.

De-a lungul ultimilor ani, localnicii s-au adresat la diferite instanțe, dar insistența lor se ciocnea de un zid invizibil, iar problema rămânea nerezolvată. Acum autoritățile locale și serviciile desconcentrate afirmă că se va face dreptate. Să fie așa?


Articolul precedentVIDEO: ”Info-DAVA” și Observatorul de Nord au lansat proiectul ”Comunicare pentru schimbare”
Articolul următorVeaceslav Cebotarean, inspector principal la Postul Vamal Soroca, a fost decorat cu Medalia Meritul Civic
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.