VIDEO: Inspectorii ANSA au lichidat peste 2700 kg de zămos. Află din ce cauză

0
121
Foto: ansa.gov.md

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în comun cu reprezentantul agentului economic, au participat la lichidarea unui lot neconform de pepene galben (2750 kg). Zămoșii au fost depistați în urma procesului de monitorizăre de stat al produselor vegetale de import. Lotul neconform avea depășită limita maximă admisibilă (LMA) a conținutului de nitrați.

ANSA a asigurat neadmiterea lotului neconform pe piață și comercializarea către consumator prin nimicire, în conformitate cu legislația în vigoare, se menționează într-un comunicat al agenției. ANSA avertizează că produsele cu un înalt nivel de nitraţi prezintă un pericol real pentru sănătatea oamenilor.

Agenția recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către ANSA, iar consumatorul este îndrept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (rapoarte de încercări sau certificat de inofensivitate) și să atragă atenție ca fructele și legumele procurate să fie:

 

  • sănătoase (fără urme de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum);
  • fără materii străine vizibile (sol);
  • fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;
  • fără umezeală externă anormală;
  • fără miros şi/sau gust străin.
Foto: ansa.gov.md

Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice, totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională.

Articolul precedentBine ați venit la Soroca: Rute turistice pentru familii cu copii
Articolul următorOpinii, interviuri și informații utile despre turism în Soroca: Vezi titlurile din Observatorul de Nord apărut astăzi de sub tipar
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.