Universitatea Populară de Vară “Constantin Stere” la cea de a VII-a ediție / VIDEO

0
58

La 2 – 3 octombrie, la Soroca, s-a deschis cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere”. Evenimentul a început cu depuneri de flori la busturile scriitorilor Mihai Eminescu, Ion Creangă, Constantin Stere, Mihail Sadoveanu și Grigore Vieru din parcul “Mihai Eminescu” a municipiului Soroca, iar deschiderea oficială a avut loc în incinta Palatului de Cultură Soroca, unde participanții au avut parte de comunicări.

Ediția de anul acesta a fost dedicată părintelui lingvisticii integrale Eugen Coșeriu, la 100 ani de la nașterea savantului și scriitorului. La manifestare la fel s-a vorbit despre cel doi scriitori din perioada interbelică Paul Vataman și Gheorghe A. Rusu.

Au evoluat cu comunicări: Dr. Gheorghe Popa, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Integralismul coserian – viitorul lingvisticii ca știință a culturii. 
Academicianul Valeriu Matei. Poezia și proza lui Coșeriu.
Dr. Alexandru Burlacu, Institutul de Filologie Română B.P. Hașdeu. Soroca – un centru literar în perioada interbelică.
Profesoara Ana Bejan, președintele Fundației Culturale Grigore Vieru. Paul Vataman, scriitor și publicist. 
Academicianul Valeriu Matei. Poetul – martir Gheorghe A. Rusu.
Printre participanți o mare importanță i s-a oferit contemporanului Mihail Milea – preot, scriitor buzoian și cetățean de onoare al municipiului Soroca. Părintele a vorbit despre marele poet Mihai Eminescu. La final a oferit în dar fiecărui oaspete câte o carte.
Masă rotundă moderată de academicianul Valeriu Matei: Republica Moldova la 30 de ani de independență. Dialog cu publicul.
La finele evenimentului s-a organizat pentru oaspeți un spectacol muzical – poetic susținut de cantautorii Viorel Burlacu, Anatol Rudei și actorul Nicolae Jelescu.

În a doua zi participanții au făcut o vizită la Cetatea Soroca. Cei invitați au avut parte și de lansări de carte la Centrul de Cultură Românească Constantin Stere, în calitate de moderator fiind profesoara Ana Bejan. La final invitaților li s-a înmânat câte un certificat de participare, și s-a efectual bilanțul lucrărilor ediției a VII-a a Universității Populare de Vară Constantin Stere. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român la Chișinău  “Mihai Eminescu”.

Parteneri: Consiliul Raional Soroca, Primăria municipiului Soroca, Fundația Culturală Grigore Vieru, Centrul Cultural Român Constantin Stere, Direcția de Învățământ Soroca, Secția Cultură Soroca, SRL John Pix. Parteneri Media: TVR Moldova, Ziarul Observatorul de Nord, Ziarul Nostru.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.