Un singur lider străin va participa la ceremoniile de 9 mai, de la Moscova – nu este Lucașenco și nici Xi Jinping

0
324

 Singurul lider străin care va merge la Moscova pentru a participa la ceremoniile ocazionate de „Ziua Victoriei” la 9 mai va fi președintele Kârgâzstanului, scrie ziarul rus „Vedomosti”, citat de zdg.md

Președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, a fost invitat în Rusia pentru a sărbători Ziua Victoriei, la sfârșitul lunii martie, de către vicepremierul rus Alexei Overciuk, responsabil de relațiile internaționale în cadrul guvernului de la Moscova.

„Noi, bineînțeles, ne amintim întotdeauna ce contribuție a adus Kârgâzstanul la această victorie și la apărarea Moscovei, acest lucru este sacru pentru noi”, a declarat anterior Overciuk.

Potrivit surselor ziarului „Vedomosti”, vizita președintelui Kârgâzstanului va include nu doar participarea la parada militară, ci și discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

În 2022, Vladimir Putin nu a invitat niciun lider străin la Moscova de Ziua Victoriei. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a explicat atunci că „nu este o dată aniversară”. De asemenea, el a adăugat că este „sărbătoarea noastră, o sărbătoare pentru toți rușii”. Doar președintele Tadjikistanului, Emomali Rakhmon, a fost singurul lider străin care a sosit la Moscova pentru parada din 2021.

Pregătirile pentru Parada Victoriei din Piața Roșie au început pe 3 aprilie. Dmitri Peskov a declarat că la paradă vor participa și soldații implicați în operațiunea militară din Ucraina.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, a anunțat anterior că regiunea nu va organiza o paradă militară pe 9 mai din motive de securitate. Parada militară a fost anulată și în regiunea Belgorod. Guvernatorul Veaceslav Gladkov a explicat acest lucru prin faptul că nu dorește să „provoace inamicul”, transmite sursa citată.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, țară alături de care a luptat împotriva Germaniei Naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. La aproape trei luni de începutul războiului din Ucraina, Putin a organizat în Piața Roșiei de la Moscova tradiționala paradă militară și a declarat în fața militarilor că: „Strămoșii noștri au luptat împotriva dușmanilor în Stalingrad, Kursk. Același lucru se întâmplă astăzi aici. Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării voastre“.

Articolul precedentФЕЙК: Главу Татарстана объявили «нежелательным лицом», потому что Кишинев против развития Гагаузии
Articolul următorSingurul loc din lume unde noaptea ține doar 40 de minute. Cum se explică acest fenomen ciudat
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.