Tu ce ai vrea să schimbi în Soroca?

0
298

Deseori auzim plângeri din partea localnicilor că în municipiul Soroca ar trebui multe de modificat. Și astăzi am decis să aflăm de la câțiva soroceni, ce și-ar dori ei să se schimbe. Mulți ar face o sumedenie de răscoale. Unii vor să meargă la discotecă și nu au unde, alții vor trotuare, ceilalți vor locuri de muncă și multe altele.

  Tinerii suferă de lipsa locurilor pentru odihnă și distracții. Ei vor măcar o dată pe săptămână să se relaxeze, dar nu au unde. Ba mai mult, nu prea găsesc nici unde să mănânce un prânz gustos. 

„Eu mi-aș dori mult o discotecă. Deseori vreau să mă relaxez și chiar nu avem un loc special pentru asta”, spune Inga Scânteian.

   „Vreau foarte mult un local bun, să mănânc și eu în Soroca un sushi delicios sau un prânz. La urma urmii, chiar nu ai unde să te bucuri cu un kebab gustos”, se revoltă Vlada Ojovan.

   Deși unii au de suferit din cauza lipsei distracțiilor, alții și-ar dori un loc bun de muncă, sau un salariu mai mare. Sorocenii susțin că la noi este și remunerarea muncii foarte ieftină.

„În Soroca este mare insuficiență de locuri de muncă, dar și cele în care activează localnicii sunt foarte puțin plătite. Aș dori să se rezolve această problemă, ca tinerii noștri  să nu mai plece de la casele lor”, zice Tatiana Borodin.

„Visez la un salariu mai bun, în Soroca se consideră că 3000 lei este normal. Însă noi la fel ca și restul republicii, avem cheltuieli de zi cu zi, chirie, servicii comunale, copii și altele”, afirmă Natalia Civariuc.

„Mie îmi lipsesc locurile de muncă. Fiul meu mai mic a venit din armată și deja de trei luni caută să se angajeze și nu are unde. Din această cauză este nevoit să plece de lângă casă  pentru a-și câștiga pâinea”, a vorbit Larisa Iarmenco.

Părinților le este foarte greu la capitolul trotuare și distracții pentru copii. Cei care au bebeluși vorbesc de imposibilitatea să mergi cu căruțul, iar cei cu copii de grădinițe și clasele primare, nu au unde să-i distreze, în afară de terenurile de joacă din fața casei.

„De obicei când mergem cu bebe la plimbare, avem impresia că suntem la montagne russe (Американские горки). Trotuarele din Soroca sunt teribile, au nevoie de reparație că de altfel, ne zdruncină copiii”, își exprimă supărarea Maria Vasiutinschii.

„Tare îmi doresc să avem caruselul nostru, la Soroca. Uneori copilul meu vrea să ieșim, să ne distrăm, dar nu avem unde. De terenul de joacă din fața casei am obosit. Ne mai plimbăm pe malul Nistrului. Acolo e frumos iarna, hrănim lebedele și admirăm natura, dar oricum pentru un copil este plictisitor”, spune cu tristețe Aliona Straton.

 Cei mai ingenioși susțin că Soroca ar deveni un oraș industrial perfect, având în vedere granițele cu Ucraina.

„Ca acest oraș să aibă un viitor ar fi binevenit oamenii să-și schimbe mentalitatea. Soroca este abandonată, deși are perspective mari. Daca s-ar deschide noi întreprinderi care ar atrage populația, având în vedere că avem  vamă alături, s-ar putea de sporit veniturile cu ajutorul acesteia”, este de părere Iana Iazinschi.

Desigur că transportul public rămâne a fi una dintre cele mai mari problemă a municipiului. Locuitorii nu au parte de comoditate, de protecție, dar cel mai rău, este nerespectarea orarului.

„Dacă nu reușim să ne facem chestiile până la orele 17:00 rămânem în drum. Șoferii au zis că după mărirea taxei vor merge regulat, însă avem ce avem. Vreau să fie măcar o rută de serviciu, o dată în oră ar fi destul, dar să meargă până la 21:00”,  zice Natalia Cosor.

Acestea sunt doar puținele păreri adunate de echipa noastră. Puteți lăsa și voi câte un comentariu, în care să scrieți ce a-ți dori și voi să se modifice în Soroca.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.