Victoria Andriuța: Banii publici trebuie să aducă…fericire

0
944

Primarul de Șeptelici, Victoria Andriuța, întotdeauna a știut cum să cheltuie banul public și cum să facă ca acesta să aducă oamenilor nu dureri de cap, cum se mai întâmplă prin alte părți, dar…fericire. Drept dovadă sunt mai multe lucruri făcute în sat pentru oameni și împreună cu oamenii. Or, deloc întâmplător doamna Andriuță a câștigat lejer al doilea  mandat de primar…

− Doamnă Andriuța, înțelegând bine că bugetul unor primării ca primăria satului Șeptelici este limitat, ași vrea totuși să vă întreb care sunt principalele trei obiective cu care ați acces pentru a doua oară în funcția de primar al satului Șeptelici și la ce etapă de realizare sunt?

 

− Probabil, cel mai ușor răspuns la această întrebare ar fi că bani sunt puțini și că activăm cum putem și cu ce putem, dar eu am altă „filozofie” – banii, mulți sau puțini, trebuie să aducă comunității fericire, cât de patetic nu ar suna această declarație a mea… Primul obiectiv ar fi atragerea în teritoriul satului Șeptelici a investițiilor străine. În primul mandat, pe lângă utiliazrea corectă a banului public, care pentru mine este poate cel mai important obiectiv de care mă ghidez întotdeauna, am reușit să implementăm proiecte cu suportul Fundației Est Europene în parteneriat cu AO Centrul de Asistență Socială ”Casa Speranțelor”, care foarte mult au schimbat/dezvoltat imaginea satului Șeptelici (construcția unei porțiuni de drum asfaltat, amenajarea și echiparea cu utilaj sportiv a unei săli de sport/fitness). În mandatul acesta am reușit să câștigăm câteva proiecte, unul cu suportul Fundației Est Europene în parteneriat cu AO Centrul de Asistență Socială ”Casa Speranțelor”, reprezentată de Valentina Onică, pentru pavarea curții Casei de Cultură din sat. Al doilea proiect ”Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” — ”Diminuarea poluării mediului prin gestionarea corectă a deșeurilor agricole și menajere” reprezentat de managerul de proiect Marchitan Maria, finanțat de UE-GIZ, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. În curând localitatea noastră va beneficia de tomberoane cu pungi speciale pentru colectarea separată (hârtie, plastic, sticlă) a gunoiului menajer și paleți pentru amenajarea locului de compostare a deșeurilor vegetale cu ulterioara folosire în domeniul agriculturii.

Al treilea proiect a fost implementat recent în luna mai 2020. Împădurirea unui teren, suprafața de 0,5 ha, cu puieți de stejar roșu care pe viitor va deveni un loc de odihnă și va opri eroziunea solului. Proiectul a fost posibil datorită conlucrării cu AO ”Eco-Sor” și Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Soroca. Suntem în așteptarea rezultatului unui alt proiect la fel de important pentru locuitorii satului Șeptelici și pentru locuitorii din localitățile adiacente. Un alt obiectiv important pe care îl am este aprovizionarea locuitorilor satului Șeptelici cu apă potabilă. Proiectul tehnic ”Construcția sistemului de aprovizionare cu apă potabilă și a sistemului de evacuare a apelor uzate” este elaborat, avizat la toate organele de resort…

La moment am solicitat și așteptăm alocarea mijloacelor financiare pentru executarea lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a satului Șeptelici, etapa I — construcția apeductului și sondei arteziene. Lucrările de construcție au demarat, să dea Domnul să fie apă. Salubrizarea și menținerea ordinii și liniștii publice este al treilea obiectiv. Salubrizarea încurajează menținerea aspectului îngrijit al localității și servește drept îndemn pentru toți locuitorii de a păstra curățenia prin diferite activități: organizarea colectivelor instituțiilor publice, agenților economici şi a locuitorilor satului la salubrizarea localității; implicarea proprietarilor caselor de locuit la curățarea teritoriului adiacent; amenajarea centrului satului, străzilor, parcului și pârăului din centru, sădirea florilor în clumbe, pomilor decorativi ș.a.; colectarea centralizată a deșeurilor; menținerea climatului de siguranță publică, prevenirea, combaterea faptelor contravenționale la regimul rutier, precum și identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale.

 

− Cum implicați oamenii în procesul decizional, inclusiv în ceea ce se numește utilizarea banului public și cum îi mobilizați să participe la activități în comun?

 

− Dacă oamenii, acei care m-au votat știu că primăria este transparentă în ceea ce face și că banii publici sunt cheltuiți în scopuri strict necesare localității, atunci pun și ei umărul la dezvoltarea și propășirea satului natal. Mai cu seamă, dacă ținem cont de faptul că bugetul primăriei este…așa cum este. Sunt foarte mulțumită de faptul că șeptelicenii răspund permanent inițiativei mele de a ieși și participa la toate activitățile, care ne-ar permite să economisim banul public, în special ccea ce ține de salubrizarea satului. Cred că astfel consătenii arată că le pasă de aspectul estetic la localității. Cei care nu au posibilitatea să participe nemijlocit la activitățile organizate contribuie ce pot: cu cuvinte de încurajare, idei frumoase, cărucioare pline cu răsad de flori chiar și cu plăcinte calde la momentul potrivit. Împreună reușim să facem lucruri frumoase!

 

– Apropo, datele Consiliului Raional Soroca arată că, în Șeptelici, o singură persoană a fost bolnavă de Covid-19. În opinia Dvs. cum se explică acest fapt îmbucurator, în comparație cu datele din alte sate și ce întreprind APL pentru a preveni și combate răspândirea virusului în comunitate?

 

– Conform datelor CR Soroca într-adevăr am avut o persoană infectată cu Covid-19, care este la evidență în satul Șeptelici dar locuiește în municipiul Soroca. Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale Șeptelici din data 06.04.2020 au fost instituite 9 posturi de monitorizare la toate intrările în sat, care au supravegheat respectarea regimului ”Stai acasă”. Zilnic, începând cu ora 7.00 și până la ora 23.00 la aceste posturi făceau serviciu voluntarii. Adică, nu am umblat la banii publici. Astfel au fost antrenați săptămânal în jur de 100 persoane, care limitau accesul persoanelor și mijloacelor de transport străine cu excepția reprezentanților asistenței medicale, poliției, poștei, agenților economici care deservesc unitățile comerciale și producătorii agricoli… M-am convins încă o dată că, consătenilor le pasă de soarta și viitorul satului. Din suflet le mulțumesc tuturor celor care au susținut această acțiune, au riscat cu sănătatea și s-au jertfit în folosul comunității. Domnul să ne aibă pe toți în paza Sa!   

 

-Vă mulțumesc pentru răspunsuri!


Articolul precedentBauska – exemplu pentru Soroca
Articolul următorAscultați ce spune doctorul : 10 motive să nu ne temem de coronavirus”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.