„Toți cei care vor fi din Soroca, Glodeni, Hâncești și alte raioane vor fi înhumați în cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău”

0
9035

Înmormântarea persoanelor decedate din cauza virusului COVID-19 trezește nedumerire și provoacă confuzie în rândul oamenilor în contextul în care autoritățile centrale nu au elaborat o instrucțiune privind modul de înhumare, iar municipalitatea a decis ca toate persoanele care mor din cauza noului tip de coronavirus să fie înmormântate într-un cartier special amenajat la Cimitirul “Sfântul Lazăr” din Capitală, inclusiv, și cei care sunt originari din alte localități ale țării.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat pentru Radio Chișinău că în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale nu a fost elaborată o instrucțiune privind modul cum urmează să fie înhumată persoana decedată din cauza virusului COVID-19.

El a menționat că fiecare decide cum își înhumează defunctul, însă a ținut să precizeze că trebuie respectate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Directorul ANSP, a declarat, că din punct de vedere epidemiologic, cadavrul persoanei decedate din cauza virusului COVID-19, nu prezintă pericol. Pericol pentru răspândirea noului tip de coronavirus sunt tradițiile legate de înmormântări cum ar fi mesele de pomenire sau slujbele în biserică.

Pe de altă parte, autoritățile din municipiul Chișinău au decis ca persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 în instituțiile medicale din Capitală, să fie înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sfântul Lazăr”, chiar dacă sunt originare din alte localități ale țării. Excepție fac doar persoanele care își au rezervate din timp locurile. Directorul Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan, a precizat că această măsură a fost luată pentru a preveni răspândirea virusului.

„Anterior, când s-a luat această decizie nu cunoșteam care este situația reală și de aceea ne-am gândit la protecția, în primul rând, a angajaților Combinatului Servicii Funerare. În afară de angajații noștri mai sunt rudele care vin să-și petreacă pe ultimul drum ruda. Mai este preotul. De aceea, atunci, am vrut, că măsură de protecție, să fie, totuși, un sector amenajat aparte până când vor apărea acele instrucțiuni și va fi o claritate. Așa a fost luată decizia în cadrul Comisiei Situații Excepționale din mun. Chișinău. – Întrebarea apare la cei din raioane, de ce să-și îngroape mortul în Chișinău? – Nu pot să vă răspund. Eu sunt administratoare pe cimitirele din municipiul Chișinău. Ceea ce nu cunosc, nu pot să vă răspund”, a spus Ludmila Boțan.

Potrivit directorului Combinatului Servicii Funerare, în cimitirul “Sfântul Lazăr” din Capitală vor fi înhumate toate persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19, chiar dacă sunt originare din alte localități ale țării. „În situația când vin persoane din raioane, toți cei care vor fi din Soroca, Glodeni, Hâncești și alte raioane în urma decesului nu vor fi duse la locul de trai, dar vor fi înhumate în cimitirul Sfântul Lazăr. Ei urmează să fie în acel cartier 277. Pe parcurs o să vedem dacă o să fie modificări, dar la moment aceasta este situația.”
sursa: tvc.md

Ex-ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, denunță modul cum au fost înmormântate primele două victime ale virusului COVID-19 și lipsa unor ghiduri elaborate și aprobate pentru personalul medical și alte structuri, care ar ușura situația.

„Pot să fie într-o oarecare măsură niște sectoare separate, identificate ca rezervă atunci când, iată cum în Italia sau alte țări sunt mii și mii de înmormântări mai ales că noi nu avem crematorii și nu o să reușească. Dar la momentul de față chiar nu văd necesitatea. Pentru ce trebuie chestia aceasta ridicată la un așa nivel? Eu presupun că vine, de fapt, din faptul că ministerul nu a pregătit niște standarde sau instrucțiuni pentru alte servicii, în cazul dat servicii funerare, care să știe foarte bine cum să procedeze. Este un ordin al ministerului sănătății care ține mai mult de proceduri care au loc mai mult în spital pentru a preveni infectarea. Acolo la sfârșit este scris doar că atunci când are loc înmormântarea, și mai mult nu se spune nimic, să fie limitat numărul de persoane și să fie respectată distanța socială”, a subliniat Ala Nemerenco.

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor pentru gestionarea în condiții de siguranță a unui corp mort în contextul COVID-19, demnitatea celor decedați, tradițiile culturale și religioase, precum și familiile lor trebuie protejate. Totodată, în document se spune că nu există un echipament special de transport sau vehicul pentru transportarea sicriului cu corpul neînsuflețit. Mai mult, nu este nevoie înfășurarea mortului în saci de plastic, iar la ceremonia de înhumare, trebuie să participe un număr limitat de persoane, cu menținerea distanței fizice și cu respectarea etichetei respiratorii și igiena mâinilor. Se permite ca rudele să-și ia rămas bun de la distanță fără a atinge corpul și a-l săruta.

De menționat că în Republica Moldova, două persoane au decedat din cauza virusului COVID-19. Este vorba despre o femeie din satul Bălceana, raionul Hâncești și un medic din municipiul Chișinău.

SURSA: radiochisinau.md

 

Articolul precedentVIDEO: Mesajele patriarhilor Daniel și Kiril: „Stăm acasă prin rugăciuni și activități bune”
Articolul următorUltimele date despre COVID-19 în Republica Moldova, încă o pacientă ar putea fi externată curând
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.