Top 10 alimente de evitat în sarcină

0
73

Perioada de graviduță este una dintre cele mai frumoase etape de viață, dar și printre cele mai delicate. Stări de greață, de oboseală sau de panică, toate acestea sunt probleme firești care apar în cele nouă luni. Cu atât mai mult cu cât alimentația joacă și ea un rol important atât pentru vitoarea mămică, cât și pentru fătul din burtică.

Nu toate dintre ele sunt benefice pentru viitoarea mămică și pentru bebeluș, de aceea trebuie să ai grijă la ceea ce consumi. Cu atât mai mult cu cât e nevoie să respecți controalele de rutină și să ceri sfatul medicului tău atunci când îți fac cu ochiul diferite mâncăruri și băuturi. Conform Viva.ro printre alimentele nerecomandate în perioada de sarcină, fac parte: lactatele și sucurile nepasteurizate, carnea procesată și gătită necorespunzător, salatele, ouăle, cafeaua, anumite tipuri de pește, alcoolul, ficatul.

Lactatele nepasteurizate

Femeile însărcinate ar trebui să consume lactate de trei-patru ori pe zi. Lactatele sunt bogate în calciu, proteine și vitamina D, care ajută la formarea și dezvoltarea oaselor bebelușului. Nu toate lactatele sunt pasteurizate, așadar atenție la eticheta produselor.

Carnea procesată

Dacă ești gravidă, ar trebui să ai mai multă grijă și să citești mai atent lista ingredientelor și ar fi indicat să eviți mezelurile cum ar fi cele din curcan, pui, salamul și șunca. Listeria este singura bacterie care continuă să se dezvolte la temperaturi scăzute și este un adevărat pericol pentru sarcină.

Salatele

Salatele sunt preparate din fructe și legume proaspete, așa că ar trebui să eviți salatele pregătite în alte locuri decât acasă. Au stat ingredientele la o temperatură adecvată? Au stat mai mult de 2 ore afară? Dacă răspunsul este nu, atunci nu risca.

Sucurile nepasteurizate

Nu toate sucurile sunt sigure, întrucât pot dezvolta Listeria sau E. Coli, bacterii foarte periculoase pentru bebeluș. Sucurile naturale îmbuteliate sunt sigure, atâta timp cât se menționează pe etichetă faptul că au fost pasteurizate.

Carnea gătită insuficient și peștele crud

Carnea crudă sau cea care nu a fost gătită la o temperatură adecvată poate conține foarte multe bacterii care nu îi vor face niciun bine copilului tău. Același lucru este valabil și pentru fructele de mare, așa că evită să le consumi crude.

Ouăle gătite necorespunzător

Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine, proteine și minerale, dar, ca femeie gravidă, trebuie să te asiguri că sunt foarte bine gătite. Ouăle crude se pot regăsi în înghețată, maioneză, sos Caesar, aluatul prăjiturilor și diverse alte sosuri. Varianta acestor alimente pe care o poți cumpăra ar trebui să fie sigură, atâta timp cât se menționează pe etichetă faptul că sunt pasteurizate.

Cafeaua

Consumul exagerat poate cauza probleme destul de serioase, așa că ar fi bine să reduci consumul de cafea în timpul sarcinii. Nu va fi nevoie să renunți la cafea. Poți consum una, maxim două cești, pe zi. Va trebui, însă, să ai grijă și în privința celorlalte surse de cofeină, cum ar fi ciocolata și băuturile energizante.

Anumite tipuri de pește – Top 10 alimente de evitat în sarcină

Femeile însărcinate trebuie să evite să consume peștele bogat în mercur, din moment ce mercurul are tendința de a se acumula în corp și poate afecta sistemul nervos. Evită să consumi rechin, pește sabie și ton la conservă.

Ficatul

Vitamina A este un nutrient necesar pentru creșterea bebelușului și ajută, de asemenea, la recuperarea corpului după naștere. O cantitate exagerată de vitamina A poate dăuna copilului și există șansa ca acesta să se nască cu malformații.

Alcoolul

Consumul de alcool este cel mai periculos în primul trimestru al sarcinii. Deși nu s-a dovedit că un pahar de alcool, ocazional, ar face vreun rău, de asemenea nu s-a dovedit nici faptul că ar fi inofensiv.

Sursa: Viva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.