Top 10 al cântecelor semnate de Ion Aldea Teodorovici, astăzi compozitorul ar fi împlinit 70 de ani

0
123
sursa foto:https://blogosfera.md

Astăzi, Ion Aldea Teodorovici, ar fi împlinit 70 de ani. În calitate de cântăreț, compozitor și poet, Teodorovici a lăsat o moștenire artistică de peste 300 de piese. Cu acest prilej îți propunem un top 10 al cântecelor semnate de Ion Aldea Teodorovici, care rămân nemuritoare în inimile ascultătorilor.

 

Ion Aldea-Teodorovici a venit pe lume în ziua de Buna Vestire, 7 aprilie 1954, în orașul Leova. La vârsta de șapte ani, mama sa l-a înscris la Școala de Muzică „Eugeniu Coca” din Chișinău (numită astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde Ion a studiat clarinetul până în 1969. Ulterior, s-a dedicat studiului saxofonului la Școala medie de muzică din Tiraspol, absolvind în 1973.

Activitatea sa muzicală a luat avânt în 1975, când s-a alăturat formației de muzică ușoară „Contemporanul”, condusă de Mihai Dolgan. Aici, Teodorovici a excelat ca instrumentist, compozitor și solist, până în 1981, când a început studiile la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului “G. Musicescu” din Chișinău.

Momentul de apogeu al carierei sale a fost în 1991, când, împreună cu soția sa Doina, a participat la Marea Adunare Națională, cântând pentru suveranitatea și independența țării. Emoționantul lor angajament a continuat la Festivalul de la Mamaia și în fața luptătorilor din conflictul de pe Nistru în 1992, unde au cântat alături de poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu.

Moartea sa tragică și a Doinei într-un accident rutier în 1992 a fost profund resimțită în întreaga comunitate, marcând un moment de doliu național.


Articolul precedentO mamă amendată cu 500 de lei, după ce și-a dat afară fiul care refuza să se spele
Articolul următorPărintele Afanasie, ierodiacon la Mănăstirea din Nicoreni despre semnificația “Bunei Vestiri” / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.