Ieri, Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu” Soroca, a desfășurat o ședință cu un grup de 28 studenți de la Colegiu Pedagogic „Mihai Eminescu” Soroca, grupa 11 – Educație Timpurie, diriginte Alesea Bujor, având în discuție tematica „Principii nutriționale” din cadrul proiectului „Dezvoltarea Rezilienței la tinerii din Republica Moldova prin formarea obiceiurilor alimentare sănătoase și de adoptare a modului activ de viață: „PRO ACTIV”, inițiat de A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE de viață „Pro Activ” realizat cu suportul financiar al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină .
„Vreau să mănânc mai sănătos.” Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reușește rareori să fie îndeplinit sau măcar să depășească termenul de o săptămână. Probabil și pentru că e destul de vag. Vine întrebarea de 100 de puncte:
Ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos?
„Să-ți umpli farfuria cu frunze de salată?”
„Să bei dimineața apă cu lămâie?”
„Să alegi doar alimente bio?”
„Să urmezi dieta X?”
„Sunt atât de multe idei și păreri despre diete, că e greu să îți dai seama ce e realitate și ce e fantezie. Este, poate, unul dintre motivele pentru care rezoluțiile de mâncat sănătos se pierd pe drum atât de repede: oamenii nu știu exact ce au de făcut și de unde să apuce. Acest concept de mâncat sănătos merită o clarificare”, sunt relatările tinerilor ce au asistat la ședință.
Să mănânci sănătos înseamnă să-ți asiguri nutrienții de care corpul are nevoie ca să funcționeze bine și necesarul zilnic de energie.
Cel mai adesea, când spunem alimente sănătoase ne referim la alimente bogate în nutrienți – vitamine, minerale, fibre, care asigură buna funcționare a organismului. Adică legume, fructe, cereale integrale, ouă, iaurt, pește, carne de pasăre, nuci, semințe, uleiuri etc. Asta nu presupune să elimini complet alimentele mai puțin nutritive care îți plac, cum ar fi gogoșile sau cartofii prăjiți, ci doar că e bine să le consumi într-o cantitate mai mică sau mai rar.
Alimentele si băuturile pe care le consumăm au un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Legătura științifică dintre alimentație si sănătate a fost bine documentată de-a lungul a mai multor decenii, cu dovezi substanțiale care arata că un comportament alimentar sănătos ajuta oamenii sa aibă si sa-si mențină o stare buna de sănătate si sa reducă riscul de boli cronice pe parcursul tuturor etapelor vieții.
Vă îndemnăm să faceți zilnic alegeri sănătoase.
Sofia Sîrbu, bibliotecar