În Țepilova va fi edificat bustul regelui Ferdinand I

0
21

În satul Țepilova, raionul Soroca, va fi edificat un bust al regelui Ferdinand I, la inițiativa Ministerului Culturii. Hotărârea a fost luată în cadrul unei ședințe a Guvernului în care, ministrul Culturii, Monica Babuc, a afirmat că edificarea pe locul inițial prin reconstituire a Monumentului regelui Ferdinand I va fi o recuperare a memoriei noastre colective.

Anterior, în localitate exista un astfel de bust, inaugurat în anul 1937, cu susținerea locuitorilor din județul Soroca, însă până în prezent s-a păstrat doar postamentul. Monumentul urmează a fi restaurat pe terenul din fața căminului cultural din localitate și la reconstituire se va ține cont de imaginea de odinioară a acestuia.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. În anul 1922, la 15 octombrie, Ferdinand este încoronat Rege al României Mari la Alba Iulia. El a fost martorul realizării României Mari cu provinciile Basarabia, Transilvania și Bucovina de Nord. În timpul primului război mondial, după ce a ales să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, familia sa din Germania l-a renegat la castelul Hohenzollernilor din Prusia. Ferdinand I a fost președinte și protector al Academiei Române din 1914.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.