Tandem muzical dintre Baronul rromilor și comunitatea evreiască (VIDEO)

0
72

În mijlocul membrilor Societăţii culturale evreieşti din Soroca a sunat ieri un veritabil recital muzical și instrumental de muzică evreiască, precum și din tradiția rromă. Goniți și maltratați de naziști în perioada interbelică, ei spun că soarta i-a unit, iar repertoriul muzical vorbește deslușit despre aceasta.

Invitatul special al întâlnirii a fost violonistul și cercetătorul Yale Strom, care este muzician și profesor universitar în San Diego, SUA. De mai mulți ani el cutreieră întreaga Europă cu scopul de a colecta muzică evreiască, dar și din cultura rromă. Scopul vizitei sale la Soroca, după cum ne-a spus însoțitoarea sa, Maria Magdalena Klinger, este de a comunica cu persoane care vorbesc în limba idiș, dar și cu rromii din aceste părți și de a aduna cuvinte noi din limba idiș care sunt utilizate în unele regiuni și sunt pe cale de dispariție. “Yale Strom este a treia oară în Republica Moldova și pe lângă toate el mai realizează filme documentare. Am vizitat evreii din Tiraspol, Bender, Râbnița, Bălți și urmează Chișinău. Multe cântece din repertoriul său țin de cultura și istoria evreilor”, ne-a comunicat Maria Magdalena Klinger.

La întâlnire, Yale Strom a cântat la vioară, iar baronul rromilor, Artur Cerari, la acordeon. Majoritatea cântecelor au sunat în limba idiș, iar o bună parte din cei prezenți au îngânat piesele într-un ritm cu interpreții.

Arcadie Mirocinic, membru al comunității evreiești din Soroca, ne-a spus că “această muzică este străveche și a fost cântată de către evrei în fosta URSS. Unii soroceni cunosc aceste cântece, care erau interpretate des în acea perioadă și în Soroca. Acestea sunt mândria și bogăția culturii evreiești. Este totul, pur și simplu…”.

“Astfel de evenimente nu organizăm atât de des cum ne-am dori. La evenimentul nostru s-au alăturat și reprezentanți ai etniei rrome, cu care avem relații prietenești”, ne-a declarat Semion Vecsler, preşedintele Societăţii culturale evreieşti din Soroca, pentru care aceste cântece sunt legate de copilăria sa și modul de viață al evreilor din trecut.

Pasionat de muzica evreiască, de păstrarea și perpetuarea acesteia, Yale Strom ne-a spus că a crescut ascultând această muzică. “Ea a fost cântată de părinții mei. Mă bucur că am ocazia să schimbăm opinii și cunoștințe cu comunitatea rromă și evreiască din Soroca, să cunosc oameni și lucruri noi despre cum trăiesc evreii din Moldova. Toate acestea reprezintă un mare interes pentru mine. În Râbnița, de exemplu, am aflat despre un gen de dansuri foarte popular în rândul evreilor de acolo”, a menționat oaspetele din America, care se gândește să scrie un articol despre vizita sa la Soroca.

În prezent, peste 70 de evrei locuiesc în orașul Soroca. Numărul acestora s-a redus, după ce o mare parte din ei au migrat sau și-au schimbat locul de trai.

Yale Strom este violonist, compozitor, regizor, scriitor, fotograf și dramaturg, originar din America. În 1981 a fondat propria trupă și a compus muzică evreiască, care combină mai multe stiluri, precum muzica klezmer și cea nigunim hasidică, rromă, jazz, clasică, balcanică și altele. Strom este, de asemenea, unul dintre singurii doi compozitori ai muzicii evreiești care continuă tradiția de a scrie piese originale, cu versuri în idiș, despre problemele umanitare și sociale, inclusiv a evreilor din întreaga lume. Mai multe despre compozitorul american aflați AICI.


Articolul precedentCitește mâine în „Observatorul de Nord”!
Articolul următorLenin a avut dreptate: a venit timpul când orice bucătăreasă (crede că) poate conduce statul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.