Sorocenii învață de la buzoieni cum să gestioneze deșeurile (FOTO/VIDEO)

0
55

Delegația din Soroca, din care a făcut parte conducerea primăriei și reprezentanții instituțiilor publice și serviciilor deconcentrate din teritoriu, au realizat o vizită de lucru și la Stația de sortare a deșeurilor din Buzău. Aceștia au vizitat depozitul zonal de deșeuri nepericuloase și groapa ecologică de deșeuri.

Citește: Vizita la Stația de epurare a apelor uzate din Buzău (FOTO/VIDEO)

Liviu Mihai Mocanu, director general tehnic al Ecologic Service Buzău S.A., le-a prezentat sorocenilor metodele utilizate la sortarea deșeurilor. Astfel, potrivit lui, selecția are loc în dependență de materialul din care sunt confecționate și culoare. “Este foarte important ca colectarea să aibă loc începând de la sursă. Locuitorii orașului trebuie informați și obișnuiți, prin campanii de informare și cu implicarea mass media, precum și prin constrângere. După ce este colectat din oraș, gunoiul este transportat la Stația de sortare, unde intră toate categoriile, atât cel reciclabil, cât și cel menager, care ies în mai multe fracții. O parte se duce la fracția de ciment, în jur de 34%, cel reciclabil, după ce este selectat, se transportă  la reciclatori, în jur de 14%, după care rămâne fracția de gunoi menajer, care este depozitat în groapa ecologică de deșeuri”, spune Mocanu.

Citește: Delegația din Soroca colindată de copiii de la Grădinița nr.6 din Buzău (FOTO/VIDEO)

Ce ține de PET-uri (polietilen tereftalat), acesta este divizat în trei culori, inclusiv folia, colorată și transparentă. Administrația stației afirmă că sunt circa opt categorii de gunoi reciclabil.

Citește: Soroceni în vizită la Colegiul „B. P. Hașdeu” din Buzău (FOTO/VIDEO)

Pe parcursul unui an de zile se colectează circa 40 mii de tone de deșeuri din raza municipiului Buzău. După cum a menționat directorul general tehnic, o parte din material se vinde la reciclatori, ceea ce rămâne se duce la groapa ecologică, iar fracția uscată este folosită ca combustibil.

Specialistul ne-a împărtășit că ulterior se planifică de a fi investite resurse financiare în construcția unei stații de epurare de compost.

Citește: Discuții privind inițierea unor proiecte comune între Soroca și Buzău

De asemenea, administrația a oferit câteva sfaturi autorităților sorocene, și anume, înainte de a pune bazele unei asemenea stații, să consulte mai mulți specialiști, care au o bază nu doar teoretică, dar și practică. În acest sens, ei și-au propus sprijinul și suportul pentru a fi solicitați la necesitate.

Citește: Soroca și Buzau au semnat acordul de cooperare și înfrățire

Colectarea deșeurilor în municipiul Buzău:

Reamintim că, o delegație din Soroca, formată din consilieri locali, episcopul de Soroca, PS Ioan, manageri ai instituțiilor preșcolare, bibliotecilor din oraș și altor instituții publice s-au aflat timp de două zile într-o vizită de lucru la Buzău. În prima zi, la 18 decembrie a fost semnat Acordul de cooperare și înfrățire dintre cele două municipii. A doua zi, delegația din Soroca a vizitat Colegiul Național “B.P.Hașdeu” din Buzău, Grădinița cu program prelungit nr.6, stația de epurare și cea de sortare a deșeurilor.


Articolul precedentFotografia zilei: Contraste
Articolul următorFotografia zilei: Piața din Soroca – Sărbătorile continuă, vânzările la fel…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.