Situația la frontieră în ultimele 24 de ore

0
176

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 765 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 083 traversări persoane,  dintre care 1 470 treceri la frontiera moldo-română, 611 treceri la frontiera cu Ucraina și două treceri a frontierei aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare/ieșire) au fost: PTF Leușeni – 637 traversări persoane; PTF Sculeni – 472 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 283 traversări persoane; PTF Tudora – 160 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Reni – 126 traversări persoane.

 Valorile traficului de mijloace de transport (intrare/ieșire) a prezentat un număr de 2 710 traversări, dintre care un număr mai mare a vehiculelor înmatriculate în Republica Moldova – 1 504 treceri. Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:  opt persoane au încălcat regimul regimul zonei de frontieră  două încălcări a regulilor de transportare;  doi conducători au au ignorat regulile de folosire a vinietelor.

NOTĂ: Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal întăresc mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine. Printre acestea se numără: monitorizarea persoanelor revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,  izolarea de celelalte persoane,  solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

  Pe sensul de intrare în țară, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. În ultimele 24 de ore, în toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 765 persoane și completate 2 083 de fișe epidemiologice individuale.

 Precizăm că în conformitate cu Hotărârea nr.9 din 15 martie 2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, începând cu data de 17 martie 2020, ora 00.00, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-ucrainene și din data de 17 martie 2020, ora 20.00, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat moldo-române, a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului. Această restricție nu se va referi la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor international și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. La fel, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați și Giurgiulești – Reni, a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora.

  Totodată, din 17 martie curent, ora 00:00, a fost SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova. Sunt și excepții, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte este examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.

 La informarea oficială de către autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, cât și în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt închise pe o perioadă nedeterminată.

La frontiera cu România

ÎNCHISE (16:00/14:03.20):

PTF Cahul – Oancea (rutier/internațional)

PTF Lipcani-Rădăuți-Prut (rutier/internațional)

ACTIVE:

PTF Leușeni – Albița (rutier/internațional)

PTF Sculeni – Sculeni (rutier/internațional)

PTF Ungheni – Iaşi (fero/international)

PTF Giurgiulești-Galați (rutier/internațional)

PTF Giurgiuleşti-Galaţi (fero/internațional)

PTF Costești-Stânca (rutier/internațional)

 La frontiera cu Ucraina (Ordin comun nr.200/28/01-3945)

ÎNCHISE (00:00/17.03.20)

Toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene cu statut local și interstatal

precum și:

PTF Ocniţa-Sokireanî (rutier/internațional)

PTF Larga-Kelmenţî (fero/internațional)

PTF Criva-Mamalîga (fero/internațional)

PTF Vulcăneşti-Vinogradovka (rutier/internațional)

PTF Basarabeasca-Serpniovo-1 (rutier/internațional)

PTF Larga-Kelmenţî (rutier/internațional)

PTF Cosăuţi-Iampoli (fluvial/internațional)

PTF Unguri-Bronniţa (rutier/internațional)

PTF Ceadîr-Lunga-Novîe Troianî (rutier/internațional)

PTF Pervomaisc-Kuciurgan (rutier/internațional)

PTF Goianul Nou-Platonovo (rutier/internațional)

PTF Hristovaia-Bolgan (rutier/internațional)

ACTIVE:

PTF Otaci-Moghilev-Podolsk (rutier/internațional)

PTF Vălcineţ-Moghilev-Podolsk (fero/internațional)

PTF Ocniţa-Sokireanî (fero/internațional)

PTF Briceni-Rossoşanî (rutier/internațional)

PTF Criva-Mamalîga (rutier/internațional)

PTF Giurgiuleşti-Reni (rutier/internațional)

PTF Giurgiuleşti-Reni (fero/internațional)

PTF Etulia-Frikăţei (fero/internațional)

PTF Mirnoe-Tabaki (rutier/internațional)

PTF Palanca-Maiaki – Udobnoe (rutier/internațional)

PTF Tudora-Starokazacie (rutier/internațional)

 Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să amâne călătoriile și să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19! Să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

 SURSA: Secția relații publice, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI

Articolul precedentȘapte persoane cu COVID-19 sunt în stare gravă, iar aproape 100 de persoane așteaptă să afle dacă s-au infectat
Articolul următorNu au reușit să-l salveze, Arhimandritul Diodor a plecat la cele veșnice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.