Sfinții Martiri Brâncoveni — ocrotitorii Sorocii și ai Țării

0
595
Imagine din arhivă

Zece ani pentru o biserică este foarte puțin, dar este, în același timp, o istorie scrisă cu jertfă și dăruire. Biserica Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române ”Sfinții Martiri Brâncoveni” a împlinit zece ani de când și-a deschis ușile și sufletul pentru enoriași.

Istoria ei a fost zbuciumată, ca a oricărui templu. Forțele oculte, necurate au depus toate eforturile să împiedice construcția ei. Dar amintiți-vă cum a fost construită Mănăstirea Argeșului (Mănăstirea Meșterului Manole). Fără jertfă nu clădești nimic sfânt. S-au rugat pentru ea ctitorii pr. Mihail Milea, pr. Gheorghe Saftiuc, duhovnicul nostru, pr. Sorin Huluță și toți enoriașii.

Suflet de la suflet, mână de la mână și cu dragostea fraților de peste Prut și, în primul rând, cu ajutorul Lui Dumnezeu, avem la Soroca o biserică a neamului, care se roagă pentru tot ce-i al nostru, românesc. Am înveșnicit numele domnitorului-martir Constantin Brâncoveanu, celor patru fii ai lui și sfetnicului Ianache, care și-au dat viața pentru credință și țară.

Timp de zece ani s-a format comunitatea religioasă. Biserica este vizitată de sute de călători de pe ambele maluri ale Prutului, sute de tineri se cunună aici și își botează copiii.
”Dumnezeu este iubire”. S-a format un spațiu spiritual creștinesc deosebit. În colaborare cu mai multe instituții și asociații obștești, sunt organizate activități cultural-religioase: tedeumuri în memoria marilor personalități Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Alexandru Moșanu, Constantin Tănase, Ștefan Petrache, pr. Gheorghe Saftiuc; expoziții de artă, lansări de carte, recital de poezie și cântece patriotice și religioase, serate de tradiții și obiceiuri, sărbători naționale.

Un loc aparte în biserică îl are pr. Sorin Huluță, duhovnicul nostru, care este prietenul enoriașilor, care vine să ne dăruiască iubirea Lui Dumnezeu, credința sfântă pe care a primit-o prin Taina Hirotoniei.

Trăim astăzi într-o lume plină de tot felul de răutăți. Iubirea, în mare parte, a fost înlocuită cu ura care izvorăște de la diavol, care caută să înghită pe oricine, de aceea mereu avem nevoie de o dragoste jertfelnică care vine de la Dumnezeu, a duhovnicului. Bucurie sfântă tuturor celor care au un duhovnic destoinic. Să ne rugăm mult, în fiecare zi, pentru el. Îi mulțumim părintelui Sorin și preotesei Elisa, care își îndeplinesc misiunea grea de a lucra cu sufletele noastre.

Mulțumim tuturor credincioșilor care își aduc aportul la menținerea spiritului duhovnicesc al Bisericii ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. Sufletul vine de la Dumnezeu și este nemuritor și cuprinde toată ființa umană. Biserica are grijă de el. Mare este Dumnezeu!

Ana Bejan, prof., preşedintele Fundaţiei „Grigore Vieru”


Articolul precedentAstăzi este marcata Înălțarea Sfintei Cruci, mare sărbătoare religioasă.
Articolul următorCoaliția de salvare pentru PSRM și PDM de la conducerea actuală în Republica Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.