Dacă ținem cont de câteva sfaturi simple, nu vom mai fi nevoiți să facem un drum la piață de fiecare dată când am avem nevoie de câțiva pentru următoarea masă pregătită pentru familie și musafiri. Printre cele mai populare sfaturi de păstrare a cartofilor peste iarnă este o metodă folosită de generația străbunicilor noștri, recomandată în paginile unei publicații celebre, la începutul secolului trecut.
„Cum să păstrează cartofii, ori cui îi este cunoscut. Dar ca totuşi să-i putem păstra mai bine ca de obicei, vom aşeza cam pe la mijlocul grămezi de cartofi bucăţi de var nestins învălite în vreun sac rău ca să nu vină în atingere cu el. Varul absoarbe toată umezeala şi prin urmare împedecă putrezirea cartofilor.”
Cât rezistă
În general, se recomandă să nu fie ținuți în frigider, ci în încăperi sau recipiente în care temperatura este cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius și cu umezeală redusă.
Dacă sunt îndeplinite aceste condiții, ne vom putea bucura de cartofi proaspeți, numai buni de pus la mâncare, chiar și zece luni.