Evenimentul de lansare a monografiei ”Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” la 80 de ani”, care a avut loc la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Chișinău pe data de 18 aprilie, s-a dovedit a fi o adevărată sărbătoare a culturii și educației artistice. Evenimentul a reunit nu doar reprezentanți de seamă din domeniul cultural al Republicii Moldova, ci și foști discipoli ai instituției, evidențiind astfel legăturile puternice și impactul pe care colegiul l-a avut în viața și cariera multor personalități marcante. Ignat Berbeci, autorul lucrării, a primit în adresa sa multe cuvinte de apreciere pentru efortul și pasiunea investite în documentarea istoriei acestei instituții de învățământ.
Ignat Berbeci, autorul cărții “Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” la 80 de ani”: ”Așa o carte are două kg, două kg fizice, dar cred că are peste două tone de informații, nu o să zic gânduri, pentru că cartea în fond este făcută în baza unor documente care nu au fost editate până în ziua de astăzi. Vrem acuma să facem o ediție, un tiraj atât de mare, încât această monografie să poată ajunge în fiecare bibliotecă din satele Basarabiei”.
Maria Bolotovici, Directorul Centrului Raional de Cultură Pîrlița, Ungheni: ”Sunt una dintre cele care am făcut studiile la Colegiul de Arte în numele marelui Maestru Nicolae Botgros și cu adevărat sunt mândră de faptul acesta. O bază foarte puternică mi-ați pus și mă închin în fața tuturor pentru faptul că eu fac față lucrului în domeniul artei astăzi…”.
Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei Naționale ”Lăutarii”: ”Astăzi se efectuează un lucru de mare anvergură, o monografie, care ne face să nu putem vorbi, fiindcă vorbele sunt multe, dar faptele sunt foarte puține în ziua de astăzi. Mă bucur foarte mult că și domnul director și domnul ”ministru” al orașului Soroca au găsit de cuviință să fac lucrurile astea frumoase amintiri pentru copilăria noastră, pentru toată lumea care vine să învețe și să-și ia niște cunoștințe frumoase de la Soroca”.
Silvia Zagoreanu, directoarea al CNCPPCI, și Emilian Guțu, directorul Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca, au subliniat importanța și impactul pe care această monografie îl are în evidențierea contribuției de personalități din sfera muzicii.
Amintim că Consiliului Raional Soroca a oferit suport financiar pentru publicarea monografiei dedicată Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”, care reprezintă un semn de recunoaștere a valorii și importanței acestei instituții în comunitate.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros” din orașul Soroca.