Sărbătoarea portului popular la Soroca (FOTO/VIDEO)

0
102

Duminică, 26 iunie, în centrul orașului Soroca, a fost organizată Ziua Portului Popular. Sărbătoarea a debutat cu o paradă a straielor naționale, prezentate de membrii colectivelor folclorice din localitățile raionului Soroca. Marșul a avut ca punct de pornire Colegiul de Arte “Nicolae Botgros” din Soroca și a continuat pe traseul străzilor Ștefan cel Mare și Grigore Vieru până în Parcul “Doina și Ion Aldea – Teodorovici”.

La eveniment au participat colective artistice din majoritatea satelor raionului Soroca. Participanții la eveniment au purtat haine tradiționale, au cântat și au dansat în ritmurile muzicii populare.

Port popular bărbătesc

De asemenea, începând cu ora 9:30, în parcul “Doina și Ion Aldea – Teodorovici”, au fost expuse lucrările meșteșugarilor autohtoni. La încheierea festivității, aceștia au primit din partea autorităților diplome de recunoștință pentru efortul depus întru perpetuarea culturii și a valorilor naționale. Produsele prezentate în cadrul expoziției au putut fi cumpărate de către vizitatori.

La eveniment au fost prezenți și  președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, precum și vicepreședintele raionului Vladimir Nicuță. Oficialii au subliniat importanța păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor naționale. Potrivit acestora, portul popular este un simbol esențial al poporului nostru, alături de drapel, imn sau limbă.

Port popular femeiesc

Din păcate, numărul vizitatorilor a fost destul de mic, iar locurile pregătite pentru aceștia au rămas neocupate.

Potrivit organizatorilor evenimentului, prin această sărbătoare se pun în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor de broderie, semnificația mesajelor vechi încifrate în simbolurile care se regăsesc în diferete piese din fondul popular. Portul popular este una din cele mai importante caracteristici ale unui popor, este codul lui genetic, dar și o modalitate specifică de exprimare.

Organizatorii evenimentului au precizat că festivitatea va deveni o tradiție pentru multe din raioanele Republicii Moldova, inclusiv pentru Soroca. Ziua Portului Popular va fi organizată în fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.

Grigore Cojocaru, stagiar, anul I, FJȘC, USM

Articolul precedentCiuperci “gigante” după ploaie (FOTO)
Articolul următorObiectiv EUROPEAN Nr.1(25)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.