SĂPTĂMÂNA BUZOIANĂ (știri, evenimente…)

0
22

„Plaiurile Mioriţei”, la festival în Germania

Ansamblul folcloric Plaiurile Mioriței al Centrului Județean de Cultură și Artă, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, a participat, în perioada 6-9 iulie, la Festivalul Internațional de Dansuri Folclorice de la Bitburg-Germania. Ansamblul Plaiurile Mioriței a fost invitat la festival datorită faptului că este membru CIOFF, organizând, la rândul său, un festival similar la Buzău. Artiștii buzoieni au făcut o figură frumoasă, prestația lor fiind aplaudată îndelung atât de gazde, cât și de ceilalți participanți.


Proiecte dedicate Centenarului,

pe lista de finanţare

Comitetul interministerial a aprobat recent 350 de proiecte ce vor marca Centenarul Marii Uniri la nivel local, judeţean, regional, naţional şi internaţional, a anunţat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu. Suma totală care va fi alocată acestora este de 50.055.165 de lei. Proiectele cu anvergură regională, judeţeană şi locală — propuse de autorităţile administraţiilor publice locale — au fost de data aceasta eligibile în număr de 264. Valoarea totală alocată lor este de 33,15 milioane de lei. Multe dintre proiectele depuse de autorităţile locale, prin instituţiile prefectului şi consiliile judeţene, nu au respectat cerinţele Ministerului, a mai spus Ivaşcu după întâlnirea Comitetului interministerial pentru Centenar. Lista de manifestări, acţiuni şi proiecte de aniversare a Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial cu anvergură naţională şi internaţională — propuse de ministere şi instituţii publice centrale şi instituţii subordonate MCIN — a cuprins 86 de titluri aprobate. Pentru acestea va alocată suma de 16,89 de milioane de lei. Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a fost alocată suma de 150 de milioane de euro, pentru proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), pentru instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale, în mod egal. Perioada în care pot organizate evenimentele este 2018 — 2020. Din partea ONG-urilor au fost depuse, până pe 18 iunie, data limită, 223 de proiecte, care vor intra în evaluarea comisiilor de specialitate.

Începând cu 23 martie 2018, prin Comitetul interministerial pentru Centenar au fost aprobate 506 proiecte, iar până în prezent din bugetul de 100 de milioane de lei au fost alocaţi 77%. Din bugetul pentru instituţiile centrale (50 de milioane) au fost alocaţi 36.918.786 de lei, iar din bugetul pentru unităţi administrativ-teritorial (50 de milioane) au fost alocaţi 39.467.826 de lei.


S-a votat bugetul Companiei de Apă

Acţionarul majoritar, Municipiul Buzău, a decis, pe parcursul unei şedinţe de îndată a Consiliului Local, să voteze bugetul Companiei de Apă. ”Între timp, Compania de Apă a mai adus nişte modificări acestui buget pe 2018, chiar dacă suntem la jumătatea anului, în sensul în care se vor înlocui nişte conducte de azbociment cu conductă din polietilenă, care este mult mai sănătoasă pentru oameni. În acelaşi timp, bineînţeles că mai sunt multe probleme cu acest buget, dar am ales, până la urmă, răul cel mai mic, ca să nu facem rău tot nouă şi am fost de acord şi am propus consilierilor locali un vot pozitiv pe această propunere de buget”, declara, la sfârşitul şedinţei, primarul Constantin Toma.


Marina Baboi, la Campionatele Mondiale U20 de la Tampere,

în Finlanda

Marina Baboi participă la Campionatele Mondiale U20 de la Tampere, din Finlanda, competiţie care reuneşte la start elita mondială atletică la această categorie de vârstă. În Finlanda, unde va alerga în cursa de 100 de metri, dar nu este exclus să ia startul şi în cea de 200 de metri, Marina va avea de înfruntat o concurenţă teribilă, urmând să dea piept cu marile forţe ale sprintului juvenil mondial, atletele din SUA, Jamaica, Trinidad Tobago, Nigeria, dar şi cu sprinterele de culoare din Marea Britanie, Germania sau Franţa, într-un an 2018 în care s-a alergat extrem de tare în întreaga lume. 9 dintre adversarele Marinei au alergat mai bine decât recordul naţional de senioare al României — 11,30 sec., iar 19 dintre ele au stabilit în acest an performanţe mai bune decât recordul naţional U20 al României! Semnificativ este că lidera mondială actuala, americanca de 18 ani Twanisha Terry are un timp alergat de 10,99 sec.! La 100 de metri sunt înscrise 53 de sportive, care vor avea de trecut calificările, semifinalele şi finala. Obiectivul pe care Marina şi l-a propus la aceste Campionate Mondiale este accederea în semifinale. Atleta noastră de aur are deja 16 curse alergate la nivel înalt de când a început sezonul în aer liber, recent trecându-şi în palmares, la U20, tripla balcanică de la Istanbul (100 m, 200 m şi ştafeta 4 x 100 m) şi dubla naţională de la Piteşti (100 m şi 200 m). Calificările la 100 de metri încep marţi, la 12.27.


Milea Mihail,

Pr. prof. dr. , de la Buzău, special pentru Observatorul de Nord

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.