Sâmbătă, în fața Cetății Soroca, va fi instalat un telescop pentru observarea lunii, stelelor, nebuloaselor și a galaxiilor

0
307

La inițiativa Asociației Obștești „Orizonturi Rustice” din Bălți, sâmbătă, 7 mai 2022, în fața Cetății Soroca se va organiza activitatea educațională „Ziua Internațională a Astronomiei”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Direcția Învățământ și Consiliul Raional Soroca, evenimentul fiind deschis oficial la ora 10:30.

Este un eveniment unic, în premieră pentru regiune și Republica Moldova, în cadrul căruia persoanele interesate vor putea observa prin instrumentele și accesoriile optice de astronomie principalele stele ale constelaților de primăvară din emisfera nordică, planetele vizibile în acest anotimp, Luna, stele duble și obiectele cerești deep-sky (nebuloase, roiuri de stele şi galaxii), iar la îndrumarea specialiștilor în educație astronomică a celor două astrocluburi românești cât și a specialistului științific din cadrul observatorului astronomic al Universității Tehnice a Moldovei, elevii și persoanele interesate pot privi cu ochiul liber maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (limbaj popular: „stele căzătoare”).

Începând cu ora 11.00 va avea loc lansarea rachetelor confecționate de elevii Centrului de Creație a Copiilor „Speranța”, orașul Soroca. În intervalul 11.15 – 22.30 vor fi organizate pentru toți copiii din toate instituțiile școlare din raionul Soroca și din toată Republica Moldova, dar și toți doritorii și persoanele interesate observații astronomice solare și respectiv nocturne realizate prin telescopul Dobson cu oglinda principală de 254 mm, telescop Maksutov cu oglinda principală de 104 mm, telescop refractor Sky-Watcher de 80 mm și un telescop solar Lunt de 80 mm.
Începând cu ora 14.00 până la ora ora 16.00 elevii și cadrele didactice vor avea ocazia să participe la ora de astronomie în Palatul de cultură, Soroca (sala multifuncțională), realizată de specialiștii în educație astronomică Dorin Cozan de la Astroclubul „Pegas” din comuna Cotnari, județul Iași, Vicu Merlan de la Astroclubul „Vega” din municipiul Huși, România și Vitalie Chistol din cadrul observatorului astronomic al Universității Tehnice a Moldovei cu prezentări teoretice și vizionări de filme documentare de astronomie, concursuri pe teme de cultură generală de astronomie, iar cei mai merituoși elevi vor putea câștiga premii. Totodată în cadrul activității vor fi donate hărți astronomice pentru laboratoarele de fizică și pentru bibliotecile instituțiilor școlare participante la eveniment.
Începând cu ora 11.30 și pe parcursul zilei doritorii, la solicitare, vor avea ocazia să participe la excursii organizate la: Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca, Lumânarea Recunoștinței unde pot realiza sesiuni foto în grup și individuale. 
Atenție! În situaţia în care condiţiile meteorologice nu vor fi favorabile sau cerul senin, observaţiile astronomice solare și nocturne vor fi amânate pentru o altă dată, fapt ce va fi cunoscut cu o zi înaintea evenimentului. Celelalte activități vor fi realizate conform programului indiferent de starea vremii. 
 
Articolul precedentFilmul „Batman” va fi rulat la Soroca în această săptămână / VIDEO
Articolul următorBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 3 mai, 2022
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.