SALVATORII ATENŢIONEAZĂ: Prudenţă pe gheaţă!!!

0
242

Odată cu începerea sezonului rece al anului pe unele râuri mici, cursuri de apă şi bazine acvatice se prognozează primele formaţiuni de gheaţă care prezintă pericol în caz de ieşire pe ea. În acest context Direcţia Situaţii Excepţionale Soroca avertizează pescarii să fie prudenți, dacă aleg să iasă la pescuit, și să nu pășească pe lacurile înghețate. O atenţie deosebită este pentru persoanele care au în grijă minori, pentru a-i monitoriza și a nu le permite jocul în preajma bazinelor acvatice. Respectarea regulilor de securitate pe apă în perioada rece a anului ne poate feri de pericol, subliniază Eugeniu Doga, specialist PC al DSE Soroca, oferind şi câteva sfaturi simple.

Îndrumări pescuitorilor pe timp de iarnă:

Iarna, în timpul pescuitului, gândiţi-vă în primul rând la securitate şi apoi la pescuit! Deplasându-vă pe gheaţă, fiţi gata în orice moment imediat să vă eliberaţi de greutăţi!

Întotdeauna să aveţi la îndemână o funie cu lungimea de 12-15 m. Ţineţi alăturea de gaura din gheaţă o scândură sau o creangă mare!

Fiţi prudenţi! Gheaţa între insule şi întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităţilor treceţi locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasaţi-vă cu paşi alunecaţi! Nu săriţi pe blocuri de gheaţă rupte! Ele nu vă pot menţine greutatea şi se pot răsturna!

Reguli de comportare pe gheaţă, măsuri de securitate:

Nu vă deplasaţi pe gheaţă de unul singur! Nu verificaţi rezistenţa gheţii cu piciorul! Fiţi prudenţi în orice moment! Fiţi prudenţi, căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri, chiar şi după îngheţuri, gheaţa e subţire!

Atenţie! Dacă sub picioare aţi depistat crăpături de gheaţă, nu intraţi în panică şi nu fugiţi! Culcaţi-vă pe gheaţă şi rostogoliţi-vă spre zonele fără pericol!

Reţineţi! Acordarea primului ajutor celor aflaţi în pericol este posibilă numai în sectorul permis de trecere!

Acordarea ajutorului sinistraţilor pe gheaţă:

Nu intraţi în panică, nu strigaţi, nu apelaţi la ajutor, păstraţi puterile! Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mâinile larg desfăcute, repetaţi de mai multe ori.

În timpul ajutorului acţionaţi imediat hotărât, dar foarte atent. Încurajaţi-l pe sinistrat. Oferiţi obiectul de salvare de la distanţa de 3-4 metri (scândură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.). Daţi sinistratului o parte din vestimentaţia personală, aprindeţi focul şi încălziţi sinistratul, apoi chemaţi salvatorii şi ambulanţa (telefon 901 sau 903). Eliberându-vă din gheață, scoateţi, scurgeţi şi din nou îmbrăcați îmbrăcămintea. Nu permiteţi degerarea şi îngheţarea sinistratului!!!

Mersul și aflarea pe lacurile înghețate sunt sigure doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 8 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă.

Reţineţi: Viaţa are prioritate!!!

 

Info OdN

Articolul precedentEmisiunea „Observatorul” cu noul preşedinte al raionului Ghenadie Muntean
Articolul următorDecor de sărbători de la „Clubul Împreună”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.