Comisia Europeană a adoptat, recent, cel de-al șaptelea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize, în care a constatat că Republica Moldova a acționat în vederea realizării recomandărilor formulate în raportul precedent.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, raportul conține o evaluare detaliată a evoluțiilor cu referire la alinierea politicilor în domeniul vizelor la politicile Uniunii Europene; tendințele în domeniul migrației ilegale, cererile de protecție internațională, returnarea și readmisia; cooperarea în sectorul migrației, gestionarea frontierei și readmisiei; cooperarea în domeniul securității.
Documentul se referă la vecinătatea UE, Caraibe de Est și America Latină. De asemenea, raportul formulează un șir de recomandări specifice pentru fiecare beneficiar al regimului fără vize. În cazul Republicii Moldova recomandările se referă la alinierea politicilor în domeniul vizelor la politicile respective ale Uniunii Europene, în special în ceea ce ține de țările terțe, care prezintă risc de migrație ilegală sau risc de securitate pentru Uniunea Europeană. Totodată, se recomandă continuarea depunerii eforturilor de combatere a crimei organizate, cu acordarea atenției speciale pentru traficul ilicit de arme de foc și droguri, combaterea traficului de ființe umane și aspecte financiare ale crimei organizate.
În decursul la 10 ani de funcționare a regimului fără vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetățenilor Republicii Moldova în spațiul Schengen, mai mult de 2,5 milioane de moldoveni au beneficiat de regimul dat, călătorind în Uniunea Europeană de aproximativ 15,8 milioane de ori.