La 20 ianuarie avut loc ședința extraordinară a Coaliției Locale a Societății Civile din municipiul Soroca, pe marginea proiectelor de decizie propuse spre aprobare în cadrul Ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Soroca. Aleșii locali se vor întruni la 23 ianuarie curent, având pe ordinea de zi 11 proiecte de decizie. Membrii coaliției au analizat documentele și au venit cu o serie de recomandări.
Astfel, la proiectul de decizie nr. 4.2 cu privire la modificarea cotelor la unele taxe locale, membrii Coaliției Locale a Societății Civile recomandă următoarele ajustări:
- Micșorarea taxei pentru prestarea serviciilor de transport urban de la 11250 lei la 1200 lei în an în scopul neadmiterii creșterii costului tarifului de transport urban să fie condiționat de îmbunătățirea reală a stării tehnico-sanitare a unităților de transport, publicarea, monitorizarea și respectarea orarelor de circulație a transportului public.
- Să se revadă taxa pentru bazinele de înot și să fie micșorată de la 20000 lei la 10000 lei pe motiv că în perioada caldă a anului în Nistru este interzis scăldatul din motive sanitaro-epidemiologice, iar înotul este benefic pentru sănătatea oamenilor.
Proiectului de decizie privind alimentarea persoanelor defavorizate din mun. Soroca de asemenea se recomandă a fi ajustat în felul următor:
- Verificarea periodică și îmbunătățirea condițiilor la cele două obiecte de alimentaţie publică;
- Să fie prezentată nota informativă a acestui proiect, dar nu al altuia;
- În Regulamentul cu privire la alimentarea persoanelor defavorizate din mun. Soroca să fie schimbată în punctul 5. c sintagma asistenții în loc de secțiile.
- În Regulamentul cu privire la alimentarea persoanelor defavorizate din mun. Soroca să fie schimbată în punctul 9 sintagma asistenții în loc de specialiştii;
- În Regulamentul cu privire la alimentarea persoanelor defavorizate din mun. Soroca să fie adăugat în punctul 14 – Fiecare deservire cu hrană va fi confirmată de către beneficiar prin semnătură, într-un registru de evidență.
Câteva recomandări au fost înaintate și pentru proiectul de decizie cu privire la formarea prin separare a sectorului de pământ cu nr. cadastral 7801116362. Membrii Coaliției sunt de părere că autorii ar trebui să îmbunătățească proiectul urmându-le:
- Numărul cadastral al obiectelor să fie însoțite de adresa concretă cu anexarea unei hărți detaliate în care să fie hașurat edificiul pus în discuție.
- Recomandăm ca proiectul de decizie să fie amânat pentru altă ședință pe motiv că nu este prezentă nota informativă și alte anexe, iar societatea civilă nu cunoaște ce decizie urmează a fi luată.
În privința proiectului de decizie cu privire la inițierea lucrărilor de delimitare a terenului proprietate publică și proiectele similare care vor fi examinate în alte ședințe, membrii Coaliției recomandă următoarele:
- Numărul cadastral al obiectelor să fie însoțite de adresa concretă cu anexarea unei hărți detaliate în care să fie hașurat edificiul pus în discuție.
- Recomandăm ca proiectul de decizie să fie amânat pentru altă ședință pe motiv că nu este prezentă nota informativă și alte anexe, iar societatea civilă nu cunoaște ce decizie urmează a fi luată.
Proiectul de decizie cu privire la instituirea comisiei de licitație ar putea fi ajustat, dacă autorii vor ține cont de recomandările Coaliției:
- Pentru asigurarea transparenței și corectitudinii se recomandă includerea în componența comisiei și a reprezentanților societății civile;
- Din partea Coaliției Locale a Societății Civile din municipiului Soroca au fost desemnate Diana Tanas și Ella Ursu.
Amintim, Coaliția Locală a Societății Civile din municipiul Soroca a fost creată de către CRT DACIA, în cadrul proiectul “PRO-DEM”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Membrii Coaliției sunt organizații ale societății civile ce își desfășoară activitatea în municipiul Soroca, grupuri neformale de inițiativă ale cetățenilor, reprezentanți ai mediului academic și mass-mediei locale, activiști civici, membrii ai consiliilor de tineret, etc.
*-*-*
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.