De la lecțiile de istorie știm, că războiul este lupta armată între state sau între clase sociale.Tot pedagogii de istorie ne-au învățat, că există mai multe feluri de războaie şi anume : imperialiste, civile,pentru apărarea patriei,de eliberare naționala. Starea tensionată a relațiilor internaționale dintre statele cu orânduiri sociale diferite a dat naștere războiului rece, iar menținerea încordării permanente între Occident şi Rusia-războiului informațional. Sfada sau cearta permanentă din sânul familiei, dintre rude, vecini, caracterizată prin schimb de vorbe răstite, ofensatoare-la fel reprezintă o luptă, o bătălie, o înfruntare, o ciocnire.
Noi,cei de la IPLT”Ion Creangă”din oraşul Soroca ne pronunțăm ferm împotriva conflictelor militare de orice gen şi participăm doar la un singur război-cel al bănuților,care nu constituie nimic altceva,decât o activitate de caritate,în cadrul căreia adunăm mijloace bănești pentru cei săraci, bătuți de soartă sau,cum a zis poetul,pentru”cei mai triști ca noi”. Anul 2018 n-a fost o excepție: conform tradiției ,demult stabilite, pe parcursul desfășurării proiectului de caritate(am în vedere etapa întâia a sa-„Războiul bănuților”)s-au strâns şi monede,şi bancnote.
Cele mai mari cantități de bănuți le-au acumulat clasele a VIII-a „A”-1 kg 900 g, a VII-a „A”- 1 kg 100 g,a X-a „B”-1 kg 70 g şi a V-a „B”-1 kg 55 g. După ele urmează clasele a IX-a „B”-888 g,a III-a „C”-834 g,a VI-a „B”-807 g etc.
Copiii, care au părinti cu dare de mână, au donat lei. Astfel, clasa a VI-a”B” a dăruit 357 lei, a IX-a „B” -257 lei, a IX-a „C”-247 lei, a III-a „A”-217 lei etc.
După ce s-au schimbat bănuții în lei, s-a înfăptuit împreunarea ambelor sume, obținându-se următoarele rezultate finale:
clasa a VI-a „B”-477,3 lei, a VIII-a „A”-456,3 lei ,a IX-a „B”-390,95 lei, a IX-a „C” -247 lei, a V-a „B”-235,15 lei,a III-a „A”-217 lei,a VII-a „A”-201,5 lei etc.
Odată încheiată prima etapă a proiectului de caritate, s-a purces la cea de-a doua-„Încălzește sufletul unui bătrân!” Pe banii colectați (suma totală a atins cifra de 3894,25 lei) s-au procurat 1300 kg de peleţi,ce urmează a fi distribuiți persoanelor, care au ajuns la o vârstă înaintată şi sunt singuratice, bolnave, neputincioase.
E clar, cred, pentru toată lumea:cu această cantitate mică de combustibil, produs din biomasă,nu poţi înfierbânta sau încinge sobele tuturor nenorociților municipiului Soroca şi a suburbiilor. A încălzi însă sufletele măcar câtorva din ei – e posibil. Şi dacă e posibil, de ce să nu o facem?!
Vladislava Griţco, elevă în clasa a XII-a la IPLT „Ion Creangă” din or. Soroca,membră a cercului de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării