Programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea să apară în Republica Moldova

0
291
Foto: observatortransilvan.ro

În Republica Moldova, se propune aplicarea unui program similar celui din România „Rabla pentru electrocasnice”. Programul le oferă cetățenilor posibilitatea să schimbe un aparat de uz casnic vechi (frigider, televizor, mașină de spălat etc.) pe unul nou, la prezentarea unui voucher care îi este eliberat fiecărui beneficiar. Condiția este ca aparatul de uz casnic nou să aparțină unei clase energetice A++, informează ecopresa.md

Propunerile se conțin în programul ECIPES, realizat de Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, de la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor.

Iurie Calestru a declarat pentru IPN că acest concept a fost prezentat mai multor deputați care ar putea să îl promoveze ca inițiativă legislativă. 17% din populația Republicii Moldova ar putea beneficia de acest program. La fel, jumătate din primării și circa două mii de tineri. Programul necesită finanțare europeană în valoare totală de circa 40 de milioane de euro, pentru doi ani. Pentru ca acest proiect să fie acceptat de UE, sunt necesare demersuri din parte parlamentarilor moldoveni.

Iurie Calestru a menționat că, doar în primul an, beneficiari direcți ar urma să fie o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care vor primi (din suma de zece milioane de euro alocată pentru fiecare an) un voucher de 100 de euro pentru procurarea tehnicii de uz casnic. În cel de-al doilea an, numărul beneficiarilor s-ar dubla. Potrivit estimărilor, beneficiari vor fi în total 17% din populație, întrucât beneficiară va fi familia întreagă, chiar dacă la program va putea aplica o singură persoană.

Conceptul mai prevede că, în cadrul programului, și micii întreprinzători, atât din domeniul prestării serviciilor, cât și al producției, vor putea accesa fonduri direct, prin utilizarea tehnologiilor informaționale. Doar în primul an, din suma de cinci milioane de euro, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani, vor putea lansa afaceri. Vor fi cel puțin o mie de beneficiari.

Mai multe detali citiți pe AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.