Profil de integritate al candidatei Violeta Ivanov: trecutul politic, averi, interese

0
98

3 zile deputată neafiliată

Violeta Ivanov este în prezent deputată, aleasă în anul 2019 pe lista Partidului Democrat din Moldova. La aceste alegeri, candidează pentru funcția de președintă a țării din partea Partidului Politic „Șor”.  Moldova Curată a colectat informații referitor la integritatea acestei candidate și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție. La acest link găsiți profilurile de integritate ale tuturor candidaților.

INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:

În timp de 12 ani  a fost în 4 partide: 3 zile deputată neafiliată

Violeta Ivanov (1967) este originară din Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița. A absolvit Facultatea de Inginerie a Mediului a  Institutului de Utilități Publice din Harkov (Ucraina), iar în Moldova a absolvit Academia de Relații Internaționale și Studii Diplomatice din Chișinău.

În anii 2007 și 2008, când la guvernare era Partidul Comuniștilor din Moldova (PCRM), Violeta Ivanov a deținut funcția de viceministră a Ecologiei și Resurselor Naturale, iar un an mai târziu a deținut și funcția de ministră în cadrul aceluiași minister. În ultimii 10 ani a fost deputată. După alegerile parlamentare din anul 2009, Violeta Ivanov a acces în Parlament pe lista PCRM, a cărui fracțiune a condus-o timp de doi ani (2014 și 2015). În Legislativ a condus Comisia parlamentară mediu şi schimbări climatice. La sfârşitul anului 2015, Violeta Ivanov, împreună cu alţi 13 colegi comuniști, a părăsit fracţiunea PCRM și a declarat, la o conferință de presă, că renunţă la Partidul Comuniştilor pentru a crea Platforma Social Democrată Pentru Moldova.

„Noi, ca membri ai unei fracţiuni parlamentare, am fost puşi în situaţia să privim pasiv la tot ce se întâmplă în ţară. Situaţia din ţară a devenit dramatică. În R. Moldova nu există nici opoziție, nici guvernare. Partidele se ceartă în loc să soluționeze problemele din țară. Ca stat suntem pe marginea prăpastiei”, a menţionat Ivanov.

Platforma lansată nu a avut viață lungă. În anul 2017, Violeta Ivanov, alături de alți foști colegi de la PCRM a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus atunci de Vladimir Plahotniuc, iar o perioadă a făcut parte și din conducerea partidului, fiind vicepreședinta PDM. La democrați a stat până în luna mai 2020, când a părăsit partidul. Timp de trei zile a avut statut de deputată neafiliată, iar la 11 mai 2020 a anunțat că aderă la Partidul Politic „Șor”, declarând, la Jurnal TV, că nu a discutat cu Ilan Șor înainte de luarea deciziei și că nu o deranjează sentința în care este condamnat acesta.

„Pe mine acest lucru nu mă preocupă pentru că eu nu sunt procuror”, a precizat Ivanov. „Pe parcursul la acești 11 ani de activitate politică eu am fost în segmentul de centru și centru-stânga. Doctrina social democrată mi-a fost cea mai aproape. Pentru mine sunt mult mai aproape implementarea și faptele concrete decât lozincile și valorile care rămân doar pe hârtie”, a mai declarat Violeta Ivanov în cadrul acelei emisiuni televizate.

Precizăm că Ilan Șor, liderul partidului la care a aderat Violeta Ivanov, a fost condamnat, în anul 2017, de către Judecătoria Chișinău la 7,6 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ”Furtul miliardului”, însă sentința nu este definitivă, întrucât Ilan Șor a atacat-o la Curtea de Apel. Din 2019, când la Chișinău s-a schimbat guvernarea, Ilan Șor se ascunde peste hotare, fiind dat în urmărire de către justiția din Republica Moldova.

La începutul lunii septembrie curent, Partidul Șor a desemnat-o pe Violeta Ivanov candidată la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

INTEGRITATEA ÎN GESTIONAREA AVERII ȘI INTERESELOR PERSONALE:

Casa care a dispărut din declarația depusă la CEC

În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), familia  Violetei Ivanov declară pentru doi ani (2018-2019) venituri salariale în valoare de circa 763 de mii de lei. De la Parlament, deputata a ridicat o indemnizație de aproximativ 74 de mii de lei pentru aceeași perioadă. Aceasta mai indică faptul că are în proprietate un apartament de 98 de metri pătrați, achiziționat în anul 2017.

Deși în declarația de avere și interese personale pentru anul 2019 depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) Violeta Ivanov indică două case de locuit, una dobândită în anul 2008 și alta în anul 2014, dar și un teren intravilan, în declarația de la CEC aceste bunuri lipsesc. Candidata la prezidențiale a precizat că imobilul îi aparține uneia dintre fiice.

„Atunci când era la întreținere fiica, indicam imobilul în declarația de avere. Acum ea e majoră, are jobul ei și nu am mai indicat nimic. În declarația de la CEC totul este corect”, a precizat candidata pentru portalul MoldovaCurata.md.

Potrivit unei investigații publicate anterior de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, pe durata mandatului de deputată, familia Violetei Ivanov  a construit o casă cu două nivele în municipiul Chișinău. Jurnaliștii au scris că mezina deputatei, minoră la acel moment, este, în acte, proprietara terenului pe care este construit imobilul. Fiica mai mică a Violetei Ivanov a intrat în atenția presei în anul 2016, când își etala haine și obiecte de lux pe rețelele sociale. Potrivit portalului Agora.md, Margareta Ivanov posta pe Instagram poze în care afișa bijuterii și genți produse de case de modă vestite. Ea publicase și o poză cu un autoturism de lux, Jaguar,  în curtea unei case, însoțită de comentariul „Cadoul perfect. Bun venit micuța”. Atunci Violeta Ivanov dezmințea informația că bunurile ar aparține familiei.

„Este o tendință când adolescenții vor să placă. Poza postată cu mașina este frumoasă. Dar asta nu înseamnă că are acea mașină. Nu am nici curte și nici casă. Este o campanie de denigrare. Eu nu am mașină. Șoțul meu are BMW. Eu lucrez foarte mult. În pofida la toată mizeria care se publică, noi investim în studiile copiilor. Și ne mândrim cu ei”, motiva atunci Violeta Ivanov.

La momentul completării declarației de la CEC, Violeta Ivanov declară că în conturile bancare ale membrilor familiei sale sunt economii în valoare de peste jumătate de milion de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada când conducea Ministerul Ecologiei, Violeta Ivanov a ajuns pe lista neagră a candidaților la parlamentare, întocmită de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat 2010 (ICPC). Potrivit jurnaliștilor de investigație care au contribuit la întocmirea listei, în anii 2008-2009 Violeta Ivanov ar fi favorizat primăriile conduse de reprezentanţi ai comuniştilor la repartizarea banilor din Fondul Ecologic Naţional, în detrimentul altor localităţi.

„Cazier judiciar”

Numele Violetei Ivanov nu se regăsește în actele de constatare ale ANI, dar nici în vreo sentință pe portalul instanțelor de judecată. Procuratura Anticorupție a precizat pentru portalul Moldova Curată că nu are în procedură cauze penale pe numele Violetei Ivanov.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.


Articolul precedentVești proaste de pe stadioane: echipele sorocene nu au luat puncte în această etapă
Articolul următorFiecare alegător va primi, în ziua alegerilor, câte un „cadou”. Vezi despre ce este vorba
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.