Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a început pregătirea producătorilor de răsaduri și material săditor legumicol pentru sezonul de plantare. Procesul implică producători, reprezentanți ai centrelor de expoziții, ai piețelor agricole, specialiști în domeniul fitosanitar și inspectori responsabili de domeniul control semincer din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, transmite moldpres.md
Agenda include discuţii despre aspecte privind cadrul legal care reglementează producerea, certificarea și comercializarea răsadurilor și а materialului săditor legumicol.
„În special, este vorba de procedura specifică de stabilire a responsabilităților și a modului de lucru pentru producere, inspecție, certificare și comercializare a răsadurilor și a materialului săditor legumicol; asigurarea păstrării identității, purității varietale și a sănătății răsadurilor de culturi legumicole; etapele de certificare a răsadurilor și a materialului săditor legumicol, începând cu depunerea declarației de multiplicare de către producător și până la obținerea certificatului de calitate (în cazul când produsul dat corespunde standardelor)”, explică ANSA.
Potrivit directorului general adjunct al ANSA, Mihail Jereghi, este deosebit de importantă producerea răsadurilor de culturi legumicole de calitate, precum și necesitatea plasării pe piață a produselor certificate și etichetate în mod corespunzător.
„Conformarea producătorilor din domeniu la cadrul legal în vigoare înseamnă în primul rând a pune la dispoziția consumatorului final răsad și material săditor legumicol de cea mai înaltă calitate, iar în consecinţă şi produse sigure”, a rezumat Mihail Jereghi.