Primele recomandări ale coaliției locale pentru transparența bugetară vor fi transmise autorităților

0
189

Ieri a avut loc ședința Coaliției locale pentru transparența bugetară a Consiliului municipal Soroca care a solicitat includerea unor recomandări în procesul elaborării și aprobării Proiectului de decizie ”Cu privire la aprobarea bugetului Primăriei mun. Soroca pentru 2019”. Acestea urmează să fie transmise primarului municipiului Soroca, Victor Său și consilierilor municipali.

Inițial proiectul de decizie a fost explicat de Valentina Senco, specialist pentru planificare şi probleme financiare de la primăria Sorocii. Apoi membrii Coaliției locale pentru transparența bugetară au venit cu câteva recomandări legate de stația de epurare, reparația drumurilor, stadionul municipal, havuzul din parcul „Grigore Vieru”, procurarea unui brad artificial, și altele.

În atenția Coaliției Locale este un subiect de o importanță majoră care este legat de stația de epurare a apelor reziduale, care lipsește în mod efectiv, ceea ce dăunează în mod direct mediului ambiant, inclusiv aduce la diminuarea imaginii municipiului Soroca și care nu se regăsește în costurile din proiectul de buget al Primăriei municipiului Soroca pentru anul 2019. Coaliția Locală vine cu propunerea de a examina posibilitatea de a identifica resursele financiare, necesare pentru o etapă de inițială, și în special la elaborarea unui studiu de fezabilitate, care ar identifica locația admisibilă pentru un astfel de obiectiv strategic pentru municipiu, inclusiv ar identifica tehnologia de epurare a apelor reziduale, racordată la specificul infrastructurii urbane și inofensivă pentru mediu ambiant. În această ordine de idei, Coaliția Locală de asemenea recomandă, ca în acest proces să fie organizate ample audieri publice pe toate sectoarele din municipiu, iar în cazul necesității de resurse financiare în acest sens, se recomandă la fel, să fie planificate în bugetul pentru anul 2019.
Un alt obiectiv de o importanță majoră pentru municipalitate îl reprezintă stadionul municipal. În acest context, Coaliția Locală, vine cu recomandarea de a identifica resurse financiare pentru finalizarea lucrărilor de reparație și amenajare totală a acestui obiectiv, și nu într-o forma parțială. La fel, Coaliția Locală, recomandă Primăriei municipiului Soroca / Consiliului municipal Soroca, să inițieze în acest scop elaborarea unui proiect complet de reparație/reconstrucție a stadionului municipal, care să fie supus audierilor publice și care să justifice costurile incluse în bugetul municipal. Se recomandă ca să fie supusă spre analiză opțiunea ca Stadionul Municipal să fie transmis în gestiune Școlii Sportive Municipale, care este cea mai relevantă instituție de profil și care poate să valorifice acest obiectiv la justa sa valoare.
Coaliția Locală a identificat în proiectul de buget costuri planificate pentru lucrările destinate havuzului din parcul ”Grigore Vieru” în sumă de 600 mii lei, costuri care pentru publicul larg nu oferă posibilitatea să înțeleagă mai exact, pentru care lucrări sunt destinate și care în final este amploarea acestui obiectiv din punct de vedere arhitectural. În această ordine de idei, Coaliția Locală recomandă ca Primăria municipiului Soroca, să facă public proiectul tehnic al havuzului, iar în cazul în care acesta lipsește, să prezinte cel puțin o schiță tehnică și devizul detaliat de cheltuieli pentru lucrările planificate pentru anul 2019, care se recomandă să fie publicate pe site-ul oficial al primăriei http://www.primsoroca.md.
Pentru costurile legate de pregătirea de anul nou, Coaliția Recomandă ca să fie prevăzute costuri necesare pentru instalarea bradului de anul nou de tip artificial, care ar oferi posibilitatea de al fi folosit mai mulți ani la rând, economisind din veniturile disponibile și contribuind la excluderea în acest scop a tăierii arborilor. Membrii Coaliției Locale, consideră că această practică este una deja foarte des practicată și de alte autorități și reprezintă un gest pozitiv, care va contribui la diminuarea defrișării pădurilor din Republica Moldova, prin promovarea acestei abordări inovative.
Transportul urban, la fel este un subiect tensionat și important la moment pentru municipalitate, iar în acest sens Coaliția Locală, consideră de o importanță majoră, necesitatea de a analiza oportunitatea de a iniția procesul de constituire a unei întreprinderi municipale de transport urban și de a identifica resursele financiare pentru achiziția unităților de transport. Se recomandă Consiliului Municipal Soroca și Aparatului Primăriei Soroca să analizeze în lipsa fondurilor disponibile din buget proprii, varianta identificării unei opțiuni de creditare în acest sens. La fel, Coaliția Locală recomandă că pe acest subiect să fie organizate ample audieri publice cu locuitorii municipiului Soroca.
În lista priorităților a municipalității se regăsesc măsurile pentru reparația drumurilor. Având în vedere bugetul planificat pentru infrastructura drumurilor din transferuri ce constituie suma de 4108,3 mii lei, inclusiv alte resurse financiare neincluse în buget, dar care vor fi alocate din cadrul Programului Național ”Drumuri bune”, Coaliția Locală recomandă la determinarea porțiunilor de drum care vor fi supuse reparațiilor următoarele măsuri:

1.       Repartizarea investițiilor la acest capitol pe sectoare, conform planului urbanistic, inclusiv conform Strategiei de dezvoltare strategică a municipiului 2015-2020.

2.       Organizarea audierilor publice pe sectoare pentru a stabili împreună cu locuitorii de pe sectoare, care sunt cele mai prioritare porțiuni de drum ce urmează a fi reparate pentru anul 2019.

3.       Includerea în proiectele de reparație/devizele de cheltuieli, costuri necesare și pentru trotuarele la drumurile ce vor fi reparate, canalele de scurgerea a apelor, reconstrucția stațiilor pentru transportul public.

Coaliția consideră oportun pentru Primăria municipiului Soroca, să identifice și să includă în bugetul pentru anul 2019 costuri necesare pentru activități destinate comunității romilor. În cazul deficitului bugetar, parțial să solicite aceste resurse financiare deficitare de la bugetul de stat conform prevederilor legale. Coaliția recomandă Primăriei municipiului Soroca să solicite suport consultativ în acest sens din partea reprezentanților Coaliției ”Vocea Romilor” (vocearomilor@gmail.com, Alla Marin – 069162200).

Proiectul de decizie ”Cu privire la aprobarea bugetului Primăriei mun. Soroca pentru 2019” poate fi consultat aici – www.primsoroca.md/uploads/article/Proiect_decizie_buget_1_lectura2019_sKCo.pdf

Amintim că mâine, 15 noiembrie 2018, ora 14.00, în sala de ședințe a Consiliului Raional Soroca vor avea loc audierile publice pe marginea Proiectului de decizie pentru aprobarea bugetului municipal pentru anul 2019 în prima lectură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.