Președinta Uniunii Polonezilor din Soroca, Rodica Mlinski, s-a întâlnit cu prima doamnă a Poloniei, Agata Kornhauser-Duda

0
154

 De ani de zile, în cadrul „Acțiunii de ajutorare a polonezilor din Orient” organizată sub patronajul cuplului prezidențial, compatrioții noștri au primit sprijinul cel mai necesar. În cadrul ediției din acest an a Acțiunii, Prima Doamnă a vizitat orașul Bălți în Moldova, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității poloneze din Moldova și a oferit asistență materială. Printre acei, care s-au întâlnit cu doamna Agata Kornhauser-Duda a fost și câțiva membri ai Unuinii poloneze de la Soroca, în frunte cu președinta Rodica Mlinski. 

 

Datorită cooperării cu Ministerul Afacerilor Externe, sprijinului Ambasadei Republicii Polone la Chișinău și multor oameni de bunăvoință – zeci de persoane, companii și instituții care au susținut campania, am reușit să pregătim un alt transport de cadouri. care va fi livrat celor mai nevoiași. Unele dintre produse vor ajunge și la Mogilev Podolski în Ucraina, ca parte a ajutorului umanitar sistematic oferit de KPRP.

Aceasta este a doua vizită a Soției Președintelui în Moldova. Anul trecut, Agata Kornhauser-Duda s-a întâlnit cu polonezi la Chișinău . Astăzi, la Bălți, ea a mulțumit pentru cultivarea polonezei și educarea tinerilor, integrarea comunității poloneze și îngrijirea reciprocă.

La începutul vizitei, Prima Doamnă a vizitat Casa Poloneză din Bielce , unde s-a întâlnit cu comunitatea poloneză și a avut ocazia să afle despre activitățile acesteia.

Asociația Casa Poloneză din Bălți a fost înființată în 1994. Cursurile de limba poloneză sunt susținute aici de profesori din Polonia desemnați pentru activități didactice de către ORPEG. Astăzi, Agata Kornhauser-Duda a mulțumit profesorilor pentru rolul dificil al educatorilor polonezi, deoarece, așa cum a subliniat ea, aceasta este o muncă suplimentară cu copiii din afara sistemului de învățământ din țara de reședință și, prin urmare, necesită o creativitate și un angajament deosebit.

Dom Polski este un loc nu numai pentru lecții, ci și pentru întâlniri ale grupurilor artistice ale comunității poloneze, promovarea istoriei, culturii și tradițiilor poloneze – Zilele culturii poloneze, festivaluri, concursuri, expoziții și prezentări. Unul dintre scopurile stabilite de asociație este și formarea unei imagini pozitive a Poloniei și polonezilor pe teritoriul Moldovei.

Soția Președintelui a vizitat și Biserica Sf. Arhangheli Mihail, Gavril și Rafael din Bălți.

Mai târziu , la Teatrul Național, a cunoscut Polonia moldovenească.

– Oricine cunoaște istoria, realitățile vieții polonezilor care trăiesc în țările din fosta Uniune Sovietică, știe perfect câți dintre ei se luptă cu multe probleme, inclusiv materiale. Nu putem și nu vrem să trecem indiferent de aceste probleme, mai ales că trăim o perioadă foarte grea,  a asigurat Agata Kornhauser-Duda.

În timpul întâlnirii cu Prima Doamnă, alimentarea cu energie a fost întreruptă brusc – acesta este rezultatul bombardamentului care a avut loc pe teritoriul Ucrainei. – Acesta este un război barbar început de Rusia, mulți oameni au murit deja și cu toții suntem solidari cu Ucraina luptă și credem cu tărie că Ucraina va câștiga, a spus Soția Președintelui la Teatrul Național.

Personal, sunt profund convins că sprijinul neprețuit este să ofere cuiva un sentiment de siguranță, speranță, întinderea unei mâini de ajutor și, mai presus de toate, senzația că, chiar și în cea mai dificilă situație, nu este singur, că există cineva lângă el.

– Vă mulțumim pentru implicarea dumneavoastră în „Acțiunea de ajutorare a polonezilor din Orient”, pentru că cunoașteți cel mai bine nevoile comunității poloneze din Moldova, lucrând zilnic pentru ea, integrând-o, organizând evenimente, a subliniat Prima Doamnă în timpul întâlnirea cu polonezii.

– Vreau să folosesc întâlnirea de astăzi pentru a vă mulțumi și pentru a-mi exprima marele respect și apreciere pentru munca dumneavoastră zilnică. Sunt perfect conștient de cât de mult sunteți implicat în această muncă, cu ce dăruire vă asigurați că identitatea poloneză în Moldova continuă,  a spus Agata Kornhauser-Duda și a adăugat: Vă mulțumesc că ați crescut generația tânără în spiritul patriotismului respectând țar. de origine si resedință. Datorită acestui fapt, copiii și tinerii sunt mândri cetățeni ai Moldovei, dar și mari ambasadori ai Poloniei aici în Moldova.

  • ETICHETE
  • LM
Articolul precedentAvertizare hidrologică: până la 27 noiembrie va crește nivelul apei în râul Nistru
Articolul următorAstzăi sunt posibile ploi și lapoviță, iar în zilele de odihnă va fi senin
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.