Povestea jucăriilor indiene. (PUBLICITATE)

0
71

India se mândrește cu o moștenire bogată în ceea ce privește fabricarea jucăriilor. Odată cu lansarea primului târg virtual de jucării din țară, prim-ministrul indian Narendra Modi a subliniat rolul important pe care îl joacă jucăriile tradiționale indiene în dezvoltarea unui copil și a încurajat, de asemenea, comunitățile tradiționale care fabrică jucăriile să-și continue meșteșugurile. Vă prezentăm câteva dintre jucăriile indigene mai puțin cunoscute.

„Cel mai bun lucru pe care îl poate face un copil cu o jucărie este să o rupă”, crede Arvind Gupta, om de știință și inventator de jucării, care a primit premiul Padma Shri în 2018 pentru contribuția sa unică la educație. Jucăriile sunt o parte integrantă a copilăriei. Acestea ajută la dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor, precum și la creșterea cognitivă a unui copil. Se crede că jucăriile indiene au o vechime de 5.000 de ani, servesc, de asemenea, ca mediu pentru a familiariza copilul cu nenumăratele culturi, tradiţii şi comunităţi ale ţării. De exemplu, păpușile și figurinele din lemn și lut Krishnanagar (Bengalul de Vest) și Kondapalli (Andhra Pradesh), care înfățișează frumos, până la ultimul detaliu, oameni din diferite locuri, diferite vestimentații și profesii.

A fost evidențiată importanța jucăriilor indiene și rolul producătorilor locali de jucării în economia indiană de către premierul indian Narendra Modi când a inaugurat primul târg de jucării din țară, în mediul virtual. „Jucăriile noastre [indiene] reflectă reutilizarea și reciclarea care a făcut parte din stilul de viață indian. Majoritatea jucăriilor indiene sunt construite din materiale naturale și ecologice. Culorile folosite în ele sunt naturale și sigure”, a spus PM Mod în timpul ceremoniei de inaugurare. De asemenea, premierul a îndemnat producătorii de jucării să folosească mai puțin plastic și mai mult material reciclabil în produsele lor în timpul discursului de inaugurare.

Personajele din mitologiile și epopeele hinduse sunt printre cele mai recurente teme ale jucăriilor Kondapalli. Aici, un set de jucării Kondapalli care îl înfățișează (din stânga) pe zeul Lakshmana, zeul Hanumana, zeul Rama și Devi Sita – personaje din legenda hindusă Ramayana. Fiecare parte dintr-un set de jucării Kondapalli este sculptată separat și apoi unită împreună cu ajutorul adezivului makku (un adeziv preparat cu pulbere de semințe de tamarind zdrobite și rumeguș). Jucăriile și păpușile Kondapalli, create dintr-un lemn moale cunoscut sub numele de Tella Poniki, au primit Eticheta indicațiilor geografice în 2006

Jucăriile reprezintă un interes la nivel național, iar o națiune care încurajează fabricarea jucăriilor indigene este una care prezintă semne de creștere și fericire. În majoritatea societăților de astăzi, jucăriile și jocurile sunt fabricate în fabrici. În trecut, jucăriile și jocurile au fost concepute și realizate de copii, familii și artizani locali. Astăzi, majoritatea jucăriilor sunt produse în masă.

Dar încă există, deși în număr mai mic, o mână de sectoare artizanale care continuă să fie înrădăcinate în tradițiile lor de fabricare a jucăriilor, păstrându-și astfel propriile lor identități. Iată câteva jucării indiene mai puțin cunoscute.

Jucării Kondapalli

Un simbol cultural din Andhra Pradesh, jucăriile Kondapalli – sculptate delicat în lemn și pictate manual – au primit numele de la satul în care au apărut acum 4 secole în urmă. Temele acestor frumoase jucării variază de la mijloace de transport emblematice, cum ar fi camioanele, ricșele, palkis (palanchin) și căruțe cu boi, până la episoade din epopee și mitologii hinduse și chiar reprezentări ale vieții rurale, animale și păsări. Setul Dasavatharam (zece avatare ale zeului Vishnu) este cea mai elaborată și populară jucărie Kondapalli.

Păpuși de teracotă Asharikandi

Ascuns în districtul Dhubri din Assam se află Asharikandi, un sat popular pentru păpușile sale unice de teracotă. Teracota se crede a fi unul dintre cele mai vechi materiale artizanale din lume și este rezultatul coacerii unui tip special de pământ numit hiramati. Creat folosind instrumente tradiționale precum kodal (spada), khota (un instrument subțire din bambus folosit pentru îndepărtarea impurităților) și pitna (un instrument folosit pentru a modela lutul), artizanii din Asharikandi creează cu îndemânare figurine locale., zeități, animale, păsări și obiecte din viața de zi cu zi. Dar una dintre cele mai simbolicee și populare jucării Asharikandi este Hatima putul (putul în assameză înseamnă păpușă). Un simbol al semnificației culturale, Hatima Putul înfățișează o mamă cu o față alungită și urechi asemănătoare unui elefant ținând un copil în brațe sau în poală și, in unele cazuri, un copil pe o parte si un pradipdani (lampa de pamant) pe cealalta.

Jucării Channapatna

O producție simbolică a orașului Channapatna din Karnataka, se spune că aceste jucării încântătoare își au originea în perioada domniei lui Tipu Sultan (1782-1799), un conducător proeminent al Indiei de Sud. În mod tradițional, aceste jucării durabile au fost făcute din lemn de fildeș, dar de-a lungul anilor au evoluat iar acum sunt produse din lemn de copaci precum cauciucul, sicomorul, lemnul de santal, tecul și pinul. Sculptate și finisate cu un strat de vopsea lucioasă, unele dintre aceste jucării sunt și ele educaționale. Artizanii din Channapatna, cunoscut și sub numele de Gombegala Ooru sau „orașul jucăriilor”, creează trenuri și leagăne și alte obiecte, cum ar fi suporturi pentru pixuri și suporturi pentru lumânări.

Păpuși Thanjavur

Cea mai unică trăsătură a păpușilor Thanjavur este capul care se clatină, motiv pentru care sunt numite Thanjavur. Originare din Thanjavur, un oraș din Tamil Nadu, aceste păpuși sunt modelate manual folosind materiale precum lut, marmură și ceară, pentru a semăna cu figurine Bharatanatyam și dansatori kathakali. Păpușile Thanjavur includ și figuri ale unui cuplu, rege și regină, simbolizând dinastiile regale care au domnit în Thanjavur.

Păpușile Babushka, cunoscute și sub numele de păpuși rusești, sculptate din lemn sunt o specialitate în Haryana.

Păpuși Natungram

Originar din Natungram, un sat din districtul Burdwan din Bengalul de Vest, este o altă gamă indigenă de jucării. Sculptate în lemn, pictate cu nuanțe vibrante și numit după satul din care provin, păpușile datează din perioada mișcării Bhakti care a înflorit în Bengal în secolele al XV-lea și al XVI-lea și a început cu o pereche de figurine din lemn care îl înfățișează pe Gour, un venerat sfânt indian Chaitanya Mahaprabhu și pe Nitai, ucenicul și prietenul sfântului. Deși varietatea de păpuși Natungram variază de la zeul Krishna și consoarta lui, Radha, la păpuși soldat , cel mai popular produs este un pereche emblematică de bufnițe.

Jucăriile indiene vizează nu numai să servească drept obiecte de divertisment, ci și de educație. Iar guvernul, condus de Premierul Modi, popularizează jucăriile indiene și  încurajează meșterii locali să continue moștenirea lor artistică. De fapt, jucăriile sunt unul dintre cele 24 de sectoare de interes în care India dorește să devină independentă și să reducă importurile. Lucrând în favoarea cauzei, țara a crescut deja taxa de import pentru jucării de la 20% în 2020 la 60% la sută și a stabilit un ordin de control al calității, conform căruia, toate jucăriile și materialele asociate pentru copiii cu vârsta sub 14 ani vor fi certificate de Biroul Standardelor Indiene. Cu sprijin din partea guvernului și a instituțiilor precum Institutul Național de Design, industria de fabricare a jucăriilor din India va continua să înflorească și se va adăuga la viziunile prim-ministrului, Aatmanirbhar Bharat, Make in India și Vocal for local.

Sudarshan Khanna, Surabhi Khanna – Autori

Ediția 2, 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.